В Україні завершився перший тур президентських виборів. Як виявилося, багато громадян не змогли проголосувати через відсутність свого прізвища в списках або через відмінності від паспортних даних. Ми розповідаємо, як уникнути такого під час другого туру. Як перевірити чи є ваше ім'я у списку виборців – читайте в нашому матеріалі.

Другий тур виборів президента України відбудеться 21 квітня. Але щоб потрапити на другий тур виборів, варто заздалегідь подбати про те, чи є ваше ім'я у списку виборців.

Як перевірити?

Для початку потрібно перевірити, чи є ваше прізвище у виборчих списках. Це можна зробити двома способами:

  1. Звернутися до дільничної виборчої комісії, до якої ви відноситися за місцем проживання.
  2. Також є можливість звернутися до відділення Державного реєстру виборців. При наявності паспорта вам допоможуть дізнатися, чи є ви в списках виборців.
  3. Але найпростіший спосіб – перевірити на сайті Державного реєстру виборців. Потрібно зайти на сайт Держреєстру в «Кабінет виборця» і вказати там свої дані. Після на вашу електронну пошту прийде спеціальний код, який дозволить підтвердити, чи є інформація про вас в Державному реєстрі, а також номери і адреси відповідної виборчої дільниці.

Що робити, якщо вашого імені в списках немає?

Якщо ж на сайті Державного реєстру ви не змогли знайти своє прізвище то вирішити питання онлайн не вийде. Тут залишається два варіанти.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Перший. Самостійно звернутися в свою виборчу дільницю, коли будуть відомі попередні виборчі списки. Якщо вас в списку немає – потрібен час, щоб це виправити. Тому перевірити це треба не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів.

Другий. Відвідайте орган ведення Державного реєстру виборців. Адреса подивитися можна по за цим посиланням.

І в тому, і в іншому випадках з собою обов'язково потрібно мати паспорт. Заяву на включення інформації про громадянина слід подати не пізніше, ніж за п'ять днів до виборів, тобто до 16 квітня.

Як перевірити своє ім'я на території іншої країни?

Якщо ви перебуваєте на території іншої держави, то слід звертатися до дипломатичних установ України за місцем проживання або перебування з письмовою заявою із зазначенням відомостей про себе, копією документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство.

Виборці з окупованих територій

Виборці, які приїхали з окупованих територій Донбасу і Кримського півострова, мають право звернутися в будь-який орган ведення реєстру з приводу включення свого прізвища до списків виборців.

Після того, як інформацію внесуть до реєстру, на адресу громадянина прийде повідомлення.

Крім того, виборець має право просити змінити ділянку і адреса голосування. Однак знадобиться документальне підтвердження такої необхідності.