Митрополит Київський, голова ПЦУ Епіфаній (Думенко), одержав гнівний відкритий лист від односельців

25 квітня 2019 року релігійна громада храму УПЦ на честь святих Архангелів Михаїла і Гавриїла в селі Стара Жадова Сторожинецького району Чернівецької області ( село, в якому виріс Епіфаній - ред.) звернулася з відкритим листом до «предстоятеля» ПЦУ Єпіфанія з хештегом #Епифаний_вам_не_стыдно?

"Ми 3 місяці, всією громадою збирали кошти на великодні кошики для дітей з малозабезпечених сімей, для дітей воїнів АТО, одиноких пенсіонерів, для хлопців на передову.

Ми зібрали, по крихтах, суспільством в сумі: 72 992 грн.

Звертаємось до вас: яка віра, яка совість дозволяє прихильникам вашої церкви (ПЦУ або СЦУ) викрадати свято у людей? <…>

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Лише згодом ми дізналися, що Поляк Ольга, ваша, так всі в селі її називають, "хрещена мати Епіфанія", колишній касир нашого приходу (з 2014 року розпоряджалася коштами нашої релігійної громади) привласнила всі кошти нашого приходу, викрала всі установчі документи на храм ...

Це не секрет і не таємниця ні від кого в селі. І вона сама про це говорить відкрито. І саме з цього приводу відкрите кримінальне провадження», – йдеться у зверненні.

Віруючі нагадують, що 24 лютого 2019 року їх прихід провів збори і проголосував за вірність УПЦ на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, що зафіксовано на відео і протоколом.

Пізніше, 10 березня 2019 року Поляк Ольга і Іван Гарамит скликали збори територіальної громади в будинку культури, куди звезли людей з Нової Жадовы, Дубровки та інших сіл, які не є парафіянами нашої релігійної громади.

На цьому зібранні, «на камеру», релігійну громаду примусово «перевели» в ПЦУ, а колишній касир громади УПЦ Поляк Ольга і Іван Гарамит підписали і завірили у нотаріуса статут громади ПЦУ з реквізитами громади УПЦ.

Після цих подій в. о. голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, незважаючи на відкриту кримінальну справу, віддав розпорядження примусово перереєструвати громаду УПЦ, як громаду ПЦУ.

«Вам не соромно, наш односельчанин?, – пишуть у зверненні до глави ПЦУ віруючі.- Таким чином, кримінальним, ви створюєте ПЦУ у своєму селі.
Ви знаєте, що в нашому великому селі понад 13 церков? З них є одна Київського патріархату, і є одна автокефальна?
Вам мало, для чого вам наша Церква?
Показати, що ви маєте зв'язки у владі, і що воля людей і закон - це пусте місце?
З 1890 року по сьогоднішній день в храмі завжди служили тільки канонічні священики, при різних владах, при різних державах.
Ми починаємо молитовне, стояння за Істину Віру.
Звертаємося до Вас, залиште нас у спокої, не створюйте свавілля», – пише на завершення громада.