О. Фролов повідомив, що заходи з системного посилення кіберзахисту держави планомірно реалізуються Службою безпеки України вже не один рік. Відкриття регіонального центру, створеного на базі УСБУ в Одеській області, стало наступним кроком у розбудові національної системи кібербезпеки, що проходить у межах другого етапу Угоди «Про реалізацію Трастового фонду Україна-НАТО з питань кібербезпеки».

Наявні напрацювання СБУ у цій сфері вже дозволили попередити втручання у вибори Президента України у 2019 році.

Зокрема під час президентських виборів органами держбезпеки були локалізовані чисельні кібератаки на ЦВК. Одна з таких атак відбулась 28 березня. На адресу ЦВК нібито від одного із відомств Малайзії стали надходити листи з шкідливим кодом. Вжитими заходами встановлено, що організаторами цієї атаки були російськомовні хакери, тому можна стверджувати, що попереджено чергову провокацію саме з боку російських спецслужб, – зазначив Олег Фролов.

Також було наголошено, що саме російські спецслужби все частіше використовують кібератаки як складові заходів деструктивного інформаційно-психологічного пливу для загострення суспільно-політичної обстановки в Україні.

Наразі Центральний Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБ України фіксує збільшення як кількості кібератак, так і їхньої масштабності, що потребує відповідного реагування та дослідження. Враховуючи, що Одеська область є одним з найбільш індустріально розвинених регіонів України, то відкриття центру є надзвичайно актуальним для регіону: тут розташовано чимало об’єктів критичної інфраструктури, на яких функціонують інформаційно-телекомунікаційні системи та автоматизовані системи управління технологічними процесами. Укомплектований найсучаснішим обладнанням новостворений центр діятиме на платформі MISP-UA, що забезпечить обмін технологічною інформацією про реалізовані та потенційні кіберзагрози в режимі реального часу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Основним завданням новоствореного центру забезпечення кібербезпеки в Одесі є реагування на кіберінциденти та кібератаки на державні електронні інформаційні ресурси й об’єкти критичної інфраструктури області. При цьому, одеський центр стане складовою комплексної системи кіберзахисту країни.

Важливим аспектом є налагодження приватно-державного партнерства між СБУ, бізнесом та громадськістю з метою захисту від кібератак. Вказані кроки сприяють більш ефективній роботі національної контррозвідки та її трансформації у справді європейську спецслужбу, що тісно взаємодіє з громадянським суспільством, ІТ-сферою та підприємствами критичної інфраструктури.