Польща займає третє місце за обсягами споживання горілки в світі, після США і Росії. Про це в інтервью журналу НВ заявив Анатолій Корчинський, гендиректор Bayadera Group. «Якщо брати весь ринок горілки, то Польща займає третє місце за обсягами споживання в світі, після США і Росії, — пояснив топ-менеджер. — І споживання там, на відміну від України, не падає, а зростає».

Польський ринок подібний до українського. Структура складається з 22,5 млн кейсів місцевої горілки і 1,6 млн кейсів – це імпорт. Польські виробники змагаються за низький ціновий сегмент, а ось імпорт - це сегмент преміум. Bayadera Group змагається зі світовими брендами Finlandia, Stumbras, Absolut. В компанії кажуть, що не прагнуть швидких і випадкових результатів, націлені не стільки на велику частку в абсолютних продажах, а на значний процент у грошовому еквіваленті.

Українські бренди вже давно присутні на ринку Польщі, проте ніхто не досягав значних успіхів, бо не враховував особливості країни і споживачів. Продукція Bayadera Group вже кілька років продається в Польщі. Минулого року в компанії вирішили змінити стратегію і не лише продаватися через дистриб’юторів, а й будувати там власні бренди. Тобто це вже «гра на майбутнє». До того ж раніше продавали у Польщі лише горілку, а наприкінці року почалися поставки вин Koblevo.

У 2018 році група компаній збільшила відвантаження горілки до Польщі на 30−40%. А за підсумками 2019 року планує наростити експорт в цю країну ще на 15%.

CEO Bayadera Group Анатолій Корчинський: «Для нас Польща тепер – це зрозумілий, рентабельний і перспективний ринок. Плануємо поступово збільшувати продажі і до кінця року поставити до Польщі 60-70 тис дал горілки. В першу чергу це наш фокус бренд Hlibny Dar, до якого буде додано ще один горілчаний бренд наприкінці року. Що стосується українського вина, то цей сегмент розвивається поступово і оцінки робити зарано. Ми вже відгрузили 12 тис дал вина, на черзі ігристі вина Marengo, які вже доступні у супермаркетах».

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

В цілому, за статистикою Державної фіскальної служби, Польща в 2019 році перетворилася в головного споживача українського експорту, зайнявши місце багаторічного лідера — Росії. За підсумками перших чотирьох місяців 2019-го польська частка в зарубіжних постачаннях з України вперше перевищила російську: за західним сусідом — 7% вітчизняного експорту, в той час як за північно-східним — трохи більше 6%. Ще п’ять років тому співвідношення було кардинально іншим: 4,9% і 18,2% відповідно.