Національний банк України розширив грошовий ряд на банкноту нового номіналу - 1000 грн.

З 25 жовтня 2019 року в Україні вводять в обіг банкноту номіналом 1000 грн, чутки про друк якої ходять ще з 2017 року. Про це під час брифінгу сказав голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій.

Під час презентації нової банкноти директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко розповів, що в її дизайні домінує блакитний колір. Розмір купюри - 75 на 160 мм.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

"Він обраний за видатний внесок в історію України як філософа, натураліста, засновника цілої низки нових галузей науки - геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної в 1918 році", - повідомив голова НБУ Яків Смолій.

На зворотному боці буде надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Банкнота має елементи захисту паперу та інноваційні поліграфічні елементи захисту.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще


"Оптично-змінний елемент SPARK має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення проглядаються переходи від золотистого до нефритового", - зазначив Зайвенко.

Детальніше про захист банкноти дізнавайтеся з презентації Національного банку:

Варто зазначити, що востаннє НБУ вводив в обіг новий номінал 13 років тому - в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами високого номіналу.

Нагадаємо, НБУ випустив сувенірну неплатіжну банкноту "Сто гривень" за зразком банкноти відповідного номіналу, яку було введено в обіг 17 жовтня 1918 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, НБУ оголосив про припинення та поступове виведення монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

Також Знай.ua писав, монети номіналом 5 гривень скоро повністю замінять купюри.