У ніч на 17 липня відбудеться рідкісне космічне явище - місячне затемнення. Затемнення буде частковим, однак тінь Землі закриє Місяць на 65% в максимальній фазі. За словами астрономів, сьогоднішнє затемнення зробить Місяць криваво-червоним.

Ті, хто не зможе спостерігати за місячним затемненням, зможуть простежити за ним в інтернеті: онлайн - трансляцію надає астрономічна служба мовлення Slooh, а також і YouTube-канали Timeanddate і Gian Masi.

Зазначимо, що спостерігати за космічним явищем зможуть майже всі країни світу, крім Північної Америки, де в цей час Місяць буде знаходитися за горизонтом.

Тому сьогоднішнє місячне затемнення можна буде спостерігати по всій території України. Воно розпочнеться о 21:43 за київським часом, але виразну тінь від Землі можна буде спостерігати на Місяці починаючи з 23:01, а фаза максимального 65-процентного затемнення досягне піку до 00:31. Все космічне явище триватиме 5 годин і 34 хвилини, і закінчиться о 3:17 ночі.

Ті, хто живе в недосяжних для спостереження за місячним затемненням місцях, можуть подивитися його онлайн - організатори трансляцій використовують дистанційно керовані телескопи по всьому світу, щоб з'єднати глядачів з нічним небом.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Місячні затемнення відбуваються, коли повний Місяць заходить в тінь Землі при обертається навколо планети. Найглибша частина тіні називається умбра.

Повні місячні затемнення забарвлюють Місяць у один з відтінків червоного, тому що єдине світло, яке досягає поверхні супутника, - це заломлення сонячне світло, що відбивається від атмосфери Землі. Колір часткових затемнень важко передбачити, але астрономи сподіваються, що сьогоднішнє затемнення зробить Місяць криваво-червоним.

"Важко передбачити колір затемнення Місяця, тому що стан атмосфери Землі безпосередньо впливає на її забарвлення. Після недавньої вулканічної активності, в атмосфері планети зараз знаходиться дуже багато пилу, тому ми сподіваємося побачити "кривавий Місяць", - сказав директор астрономічної служби Slooh Пол Кокс.

Remote file