У неділю, 5 серпня, за народним календарем відзначається свято Трохима Безсонника. Також це дата пам'яті святого Трофима і ще 14-ти мучеників, які стали жертвами гонінь на християн в кінці III – початку IV століть.

Трохима у народі прозвали Безсонником тому, що в розпалі була пора робочих жнив. "Довго спати — добра не бачити", — говорили люди.

У цей день не прийнято було спати допізна. Тим більше, що ночі до 5 серпня і так ставали довшими - важливо було встигнути виконати усі роботи до настання сутінків. Саме 5 серпня зазвичай починалася страда - роботи у селян було більше ніж достатньо.

В цей день майже завжди стояла суха погода, тому наші предки намагалися кожну годину проводити з користю для справи.

Не можна було спати до обіду, адже робота не чекає і потрібно встигнути якомога більше. "Довго спати — добра не бачити", — говорили люди.

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ходили й інші приказки на ту ж тему: "В жнива одна турбота — не стояла б робота"; "Жати — не дрімати"; "Хорошому господарю день малий"; "Йде робота — спати не охота".

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Селяни пам’ятали, що в полудень працювати не можна, так як можна зустріти польових духів – полудениць, які символізують сонячний удар. За переказами, з 5 по 12 серпня вони водять хороводи – в спекотному мареві пурхають над полем і "плутають мороки женців".

Полудениць представляли у вигляді дівчат з довгим волоссям, одягнених в білий одяг або у вигляді старої жінки. Селян, які працювали в полудень, полудениця могла покарати. Тому в цей час завжди йшли додому підкріпитися і трохи відпочити.

Дівчата, які бажають, щоб у них не було відбою від хлопців, вмивалися вранці калиновим соком. А ось рубати гілки калини в це день – до великого нещастя.

Одиноким хлопцям на Трохима в ліс ходити не можна. Вважалося, що в цей день русалки водять хороводи і горе тому, хто попадеться їм на очі. Вони можуть напустити хворобу або залоскотати до смерті.

Також на Трохима дотримувались й інших заборон.

У цей день не можна нікому давати хліб і сіль, якщо в сім'ї є маленька дитина, адже з цими продуктами можна віддати щастя малюка.
Не можна відкривати двері стороннім людям, купаючи дитину – це може призвести до нещастя.
Не рекомендується робити покупки на Трохима – вони будуть невдалими.
Не варто цього дня стригти волосся і нігті – це до неприємностей.