У понеділок, 19 серпня, православні християни відзначають Яблучний Спас 2019 . На Яблучний Cпас прийнято пекти пироги з яблуками. Також в цей день починається збір врожаю яблук і заготівля фруктів на зиму.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЧитай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!
Серед одних з найважливіших традицій свята є також святіння винограду і яблук. Люди вірили, що після освячення яблука набувають якоїсь магічної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок від фрукта нового врожаю, то воно обов'язково здійсниться.
Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!
Пропонуємо вам добірку рецептів на свято:
Пиріжки з яблуками
Складові:
- 500 мл молока
- 5 столових ложок цукру
- 5 столових ложок рослинної олії
- дрібка солі
- 50 г свіжих дріжджів
- 5 склянок борошна
- яблука
- цукор
- збите яйце
Спосіб приготування:
- Молоко, цукор, олію і дрібку солі довести до кипіння. Зняти з плити і дати постояти півгодини. Додати розкришені дріжджі.
- Всипати борошно і замісити тісто за допомогою двох столових ложок. Поставити на 1, 5 год в тепле місце. Обсяг тесту повинен збільшитися приблизно втричі.
- Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні товщиною близько 1 см, вирізати склянкою кола. У центр покласти начинку – нарізані кубиками яблука, присипані цукром.
- Викласти пиріжки на змащене маслом деко і змастити збитим яйцем.
- Випікати в розігрітій духовці до золотавого кольору при температурі 180 градусів.
Яблучний штрудель з родзинками
Складові:
- 1 кг кислих яблук
- 100 г мелених ванільних сухарів
- 250 г цукру
- 100 г вершкового масла
- родзинки
- лимонний сік
- кориця
Для тіста:
- 1 ст.л. соняшникової олії
- 1 яйце
- 300 г борошна
- 100 мл теплої води
- крапля оцту
- сіль
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти і дати йому трохи постояти, щоб воно "наповнилося" повітрям. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
- Замішувати бажано руками, без використання міксера. Місити тісто слід доти, доки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити її оливковою або соняшниковою олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
- Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а після перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленим над мискою. Потім змішати з родзинками і, якщо є, з ромом, горілкою або іншим алкоголем (1 ст. л.), але можна обійтися і без цього. Накрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотавого кольору.
- На столі розкласти лляний рушничок, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками в різних напрямках – воно повинно вийти дуже тонким. Більш товстий край, який вже не буде тягнутися, потрібно відрізати.
- Розтягнуте тісто скропити соком лимона (або розведеною лимонною кислотою) і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель з допомогою рушника.
- Обережно викласти на деко, попередньо змащене вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 С на 30 хвилин.
- Готовий штрудель посипати просіяною цукровою пудрою.
Тарт Татен з яблуками
Складові:
- 200 г борошна
- 150 г вершкового масла
- 5 ст. л молока
- 180 г цукру
- 1 кг яблук
- дрібка солі
Спосіб приготування:
- 100 г вершкового масла наріжте кубиками і розітріть пальцями з борошном. Додайте холодне молоко і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку і поставте в холодильник на 30 хвилин.
- Помийте і почистіть яблука, розріжте їх на четвертинки і видаліть серцевину разом з насінням.
- Розігрійте сковороду і викладіть на неї вершкове масло і цукор. Нагрійте на сильному вогні, щоб вийшла карамель.
- Після цього додайте яблука і тушкуйте їх близько 15 хвилин. Зайву рідину за бажанням злийте.
- Розкачайте тісто на присипаній борошном поверхні. Пласт повинен бути трохи більше діаметру форми для випічки, щоб сформувати з нього бортики.
- Викладіть у форму карамелізовані яблука, накрийте їх тістом і підігніть краї тіста вниз.
- Поставте пиріг у розігріту до 200 ° С духовку на 35 хвилин. За цей час корж повинен підрум'янитися.
- Готовий десерт переверніть на тарілку. Дійте обережно, щоб не обпектися.
- Подавайте тарт Татен теплим разом зі збитими вершками або морозивом.
Нагадаємо, Медовий спас 2019: головні прикмети та обряди свята.
Як повідомляв портал Знай.uа, Яблучний спас: прикмети, обряди і головні особливості свята.