У неділю, 16 вересня, православні віруючі вшановують пам'ять святої мучениці Домни Нікомідійської. Також у цей день відзначається народне свято Домна Доброрідна.

Домна Доброрідна 16 вересня: традиції свята

В цей день наші предки традиційно спалювали непотріб і сміття, а також наводили лад у будинку і нежитлових прибудовах. Все, що вважалось непотрібним і старим, ввечері було прийнято спалювати разом з бадиллям від картоплі. У народі вірили, що таким чином можна отримати удачу і благополуччя на рік вперед.

У той же час у деяких місцях цей обряд проводили зовсім по-іншому. Так, у будинок приносили різні старі речі, і також вважали, що це приведе до достатку та успіху.

В селах на стовпи біля воріт, біля ганку, під клюки у даху хліва і на кілки навколо городу слов'яни розвішували «осметки» – зношені постоли. Як свідчить прикмета, це взуття відведе не тільки пристріт, але і нечисту силу від усієї родини, господарства і худоби.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Прикмети на Домну Доброрідну

- Якщо 16 вересня піде дощ, така ж погода буде ще сім днів.
- Якщо на Домну раптом почне гриміти грім, то осінь буде довгою і теплою.
- Якщо день ясний, то і осінь переважно буде ясною.
- Якщо на Домну багато павутиння летить, то осінь буде ясною і тривалою.
- Ввечері червоний захід сонця — зовсім скоро можна очікувати затяжних холодів і навіть заморозків уранці.
- Той, хто прибере з дому все сміття і спалить його, буде щасливий до наступної осені.