Українська армія, можливо не так швидко, але все ж змінюється і наближається до стандартів НАТО. З кожним роком число представниць прекрасної статі у збройних силах зростає, як і вибір спеціальностей для них.

Сьогодні у ЗСУ служать понад 27 тисяч жінок з яких 949 — старші офіцери. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на дані Генштабу.

Особливо контрастно ця цифра виглядає з тим, яка була в українській армії десять років тому. Тоді в камуфляжній формі захищали країну трохи менше двох тисяч жінок. Сьогодні лише учасниць бойових дій, які брали участь в АТО або ООВ, налічується 9916. А ще 166 жінок отримали державні нагороди за службу.

Кілька років тому жінки отримали можливість бути механіками, водіями військової техніки і артиллеристками. Але в армії, як і раніше залишається багато професій, заборонених для жінок-військових: це посади, пов'язані з використанням вибухових речовин, водолазними роботами. Також закриті посади для жінок і у військових частинах спеціального призначення. Жінки не можуть займати всі посади на підводних човнах і надводних кораблях, посади протипожежної охорони, де робота пов'язана з отруйними речовинами.