Покрова Пресвятої Богородиці - одне з головних свят православного календаря. Віруючі з усієї країни масово йдуть в храми і шанують цю дату в якості одного з найважливіших днів у році.

Історія цього свята є вкрай важливою для українців. Пресвята Богородиця традиційно є покровителькою українського козацтва та армії. Дата свята визначається 14 жовтня за новим стилем і сьогодні є державним святом.

Після початre україно-російської війни День Покрови Пресвятої Богородиці має не тільки релігійне та історичне значення, але і суспільне. В цей день в Україні вшановують військових, що робить його урочистим для багатьох поколінь наших співвітчизників. У цій статті ми розповімо про історію свята, його традиції і сучасне значення.

Історія виникнення свята

Покрова 2019
Покрова 2019

Покрова Пресвятої Богородиці входить до переліку великих православних свят. Щорічно його відзначають 14 жовтня.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції
Показати ще

Дана дата визнається найзначнішою протягом всієї осені. Відзначати свято почали ще в минулому тисячолітті - в 910 році. Традиції святкування прийшли до нас ще з Візантійської імперії, на території якої знаходиться сучасна Туреччина і Греція.

У Київській Русі Покрову Пресвятої Богородиці почали відзначати лише в дванадцятому столітті. Головний храм Києва та інших великих міст приваблював тисячі віруючих, нащадки яких відвідують церкви в цей день через століття.

Згідно з легендою, саме в цей день Діва Марія з'явилася візантійцям, які перебували в обложеному сарацинами Константинополі. Явище Богородиці не дало втратили надію осажденним і дало сили перемогти і врятувати своє місто від війни.

На знак подяки про цей день по всій Візантійській імперії почали почитати Богородицю, яка нібито накрила своєю покровою (хусткою) тодішній Константинополь (сучасний Стамбул).

Відзначимо, що на Русі трохи переробили стару візантійську легенду. Згідно з повір'ям, свято присвячене змученнній Богородиці, якій в одному з сіл було відмовлено в нічлігу, за що її жителі були покарані Святим Іллею. Однак, Божа Матір пожаліла нещасних і накрила їх власним покривалом, після чого ті навчилися доброті і гостинністі.

Офіційна Церква і мільйони християн вважають, що Покрова захищає і оберігає їх. Дане переконання мали ще стародавні візантійці, прикладу яких слідують і сучасні православні.

В якості святої покровительки Діву Марію вибрали українські козаки, а після них - українські військові. 14 жовтня обрали як своє свято бійці Української повстанської армії, а з 2014 року - і представники Збройних сил України.

Традиції православного свята

Свято Божої Матері, виникнення якого в деталях описано християнськими істориками, має багатовікові традиції.

Згідно з традицією, 14 жовтня варто звертатися з молитвами до Божої Матері, дякувати їй і просити про заступництво для себе і близьких.

Традиційно, ікона Діви Марії приваблює не тільки військових, а й жінок. Православні християнки просять про міцне здоров'я, допомогу у сімейних справах, підтримці і захисті. Жінки моляться за щастя в любові і сімейному житті, для чого навіть підійде картина із зображенням Божої матері.

Згідно з традиціями, Богородиця оберігає людину своїм покровом, якщо вона звертається за допомогою і надає інші блага.

Вчення Церкви свідчить, що 14 жовтня потрібно пекти млинці і обносити їми всі кути власного будинку. Є повір'я, що таким чином можна задобрити домовика. Після цього, ввечері можна збирати гостей, веселитися, пити, їсти, і ні в чому себе не обмежувати.

Коротка характеристика свята, з якої можна ознайомитись в офіційних православних джерелах в Мережі, говорить, що 14 жовтня варто зайнятися особистим життям незаміжнім жінкам. Так, відео-поради для православних переконують, що на Покрову незаміжні повинні піти до церкви до святкової служби, поставити свічку перед іконою Діви Марії, попросити її заміжжя і буде молитися за щасливого сімейного життя.

На Покрову потрібно сходити в храм і сімейним парам. Чоловік і дружина можуть разом помолитися біля ікони Божої Матері і попросити її про взаєморозуміння і мирне життя.

У числі інших традицій варто назвати обдаровування бідних і сиріт. Нужденним прийнято давати їжу або дрібні гроші.

Також 14 жовтня можна обкурювати хати димом від палаючих гілок вишні чи яблуні, що за повір'ям має залучити удачу і успіх.

Заборони на Свято Покрови 2019

Покрова 2019
Покрова 2019

Народні повір'я свідчать, що на Покрову не можна робити багато речей. Зокрема категорично забороняється робити серйозну роботу по господарству і дому, що відповідає правилам, прийнятим на Великдень або Різдво.

Свого часу навіть діти знали, що 14 жовтня не можна будувати, копати, шити, прасувати, в'язати, прати і прибирати.

Категорично забороняється лаятися матом, свариться з іншими людьми, пити спиртне або засиджуватися за цим на кухні.

На День Покрови не рекомендують займати або повертати гроші, відмовляти сватам або іншим родичам і відказувати у пропозиціях руки і серця.

Відзначимо, що саме це свято є першим в осіньому сезоні і переносить усіх у новий етап. За традицією, з 14 жовтня починається сезон дівочих і чоловічих посиденьок.

Прикмети на Покрову

Покрова 2019
Покрова 2019

По погоді на 14 жовтня селяни традиційно прогнозували обстанівку на майбутню зиму.

З давніх часів до нас дійшли такі прикмети, як: «На Покров земля снігом покривається, морозом одягається», «На Покров до обіду осінь, а після обіду зима-зима». Особливо боялися в старовинні часи випаду першого снігу на свято, що віщувало довгу і сувору зиму.

Також саме з середини жовтня в селі починали готується до зими, утеплювати і конопатити хати і збирати запаси на холодну пору року. Крім того, на Покрову остаточно припиняли всі польові роботи аж до весни.

У деяких регіонах було прийнято влаштовувати карнавальні ходи. Так, часто незаміжні дівчата переодягалися в дідів та бабусь і ходили по дворах, за що їх обдаровували курячими яйцями.

Традиційно на Покрову просили про заміжжя, використовуючи спеціальні замовляння: «Покров-батюшка, крій землю сніжком, а мене женишком! Бел сніг землю покриває, не мене, молоду, заміж споряджає». Також було прийнято говорити: «Ти, Покров-Богородиця, покрій мене, дівчину, пеленою своєї - йти на чужу сторону! Введенье Мати-Богородиця, введи мене на чужу сторонушку! Стрітення Мати-Богородиця, зустрінь мене на чужій сторонушке! ».

14 жовтня також уважно стежили за домашніми тваринами. Окрему увагу звертали на змій, які згідно з повір'ям у останній день знаходилися на поверхні, після чого йшли в сплячку. У Польщі, наприклад, було прийнято вважати, що в цей день на зимівлю йдуть борсуки, а в Росії думали, що на Покрову - мруть усі мухи.

На Русі також вважали, що після 14 жовтня перестають бродити по лісах лісовики і інша нечиста сила. В останній день своєї волі міфічні істоти нібито бешкетували: виривали кущі, ганяли звірів, а після - провалювалися під землю до настання весни.

Також на Покрову було прийнято налагоджувати відносини з домовиком, якому залишали свіжозварене пиво.

Традиції на Покрову 2019: чому вірять і в наші дні

Покрова 2019
Покрова 2019

Відзначимо, що в Україні все ще дотримуються традицій святкування Покрови Пресвятої Богородиці та шанують багато прикмет, серед яких варто відзначити наступні:

Прикмети про погоду:

- Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

- Якщо не утеплити будинок до Покрови - всю зиму будеш мерзнути.

- Багато млинців на Покрову - вдома всю зиму буде тепло.

- Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму в будинку буде тепло.

- Покрова прийшла - посиденьки привела.

- На Покрову останній збір плодів.

Прикмети для життя:

- Якщо дітей на Покров облити водою через сито, вони менше будуть хворіти.

- Весело Покров проведеш - гарного нареченого знайдеш.

- Сніг в весілля на Покрову - щастя молодим.

- Багато снігу на Покрову - буде багато весіль в наступному році.

- Якщо хлопець на Покров за дівчиною доглядає, він стане її нареченим.