Хелловін відзначається восени в останній день жовтня. Саме в цей час природа огортає землю своєю природною прохолодою і сірістю, що додає святу не награного остраху.

У матеріалі ми зібрали кращі ідеї для проведення свята, про те, як його відзначити, а разом з тим вибрати класний макіяж, як оформити гарбуз, а також цікаві ворожіння.

Що собою являє свято Хелловін і коли він відзначається

В Україні Хелловін має не таку широку популярність як в місцях першоджерела. Хоча Київ в цьому році має намір широко відзначити свято, в день якого жителів очікує фестиваль їжі, а також тематична програма у багатьох розважальних місцях столиці. Варто звернути увагу, що за наявність костюма в ресторанах і барах покладається певна знижка на меню.

Дата святкування завжди незмінна - 31 жовтня, в цьому 2019 році свято перепадає на четвер. Так як це не державне свято, то ні про який вихідний не може бути й мови.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Виходячи з історії відомо, що свято бере свій початок від древніх кельтів Ірландії і Шотландії. У старовинному перекладі це свято означає «Вечір всіх святих». Народи Східної Європи та країн СНД, швидко залучилися до цього свята і почали розробляти і впроваджувати свою атрибутику вважали, що саме після Хелловіна настає зима і так вони її зустрічають. Так, уже повелося, що у стародавніх кельтів за фактом існувало лише два сезони зима і літо, вони не розмінювались на всі чотири сезони як це робимо ми в сучасності.

Зустріч зими означала необхідність спровадити недобрих духів, які за віруваннями вилазили разом з холодком. Для того, щоб очистити будинок від всякої нечисті кельти залишали перед будинком якийсь смаколик, самі відправлялися до друідского багаття, де приносили в жертву тварину, після чого поверталися додому, але в той же час приносили в будинок частинку жертовного вогнища. Вважалося, що полум'ям багаття і «викурювати» недобрих духів, і залишали приємне тепло і світло в домі. Принесений додому вогник не просто залишали догоряти, його поміщали в середину гарбуза, а сам овоч обрамляли, вирізаючи на ньому різні символи, це вже пізніше в гарбузах стали вирізати різні мордочки. Початкова дата святкування Хелловіна датується восьмим століттям, і тільки в 16 столітті склалася така традиція, за якою і дорослі і діти випрошували цукерки та інші солодощі один у одного. Так люди одягали тканинні маски і направляли від однієї до іншої двері, коли ж їм знайомі і незнайомі люди відкривали двері, то ті випрошували у них солодощі, а також трохи пустували, немов капосні духи. Спершу це були звичайні тканинні маски без привабливого вигляду, тільки й того, що під ними відразу було складно розгледіти хто прийшов в той чи інший будинок.

Коли календар був в середині 19-го - на початку 20-го століття, тоді вже почали з'являтися рольові костюми, а також з'явилася ідея носити з собою свічник, який називається «Ліхтар Джека». Таким світильником був гарбуз з вирізаною на ній страшненькою пикою, всередину цього гарбуза був поміщений не великий світильник, який і висвітлював зроблену мордочку.

Люди залишали такий світильник біля свого будинку і чекали поки світильник не згасне, вважалося, що завдяки такому ритуалу всі злі духи покинуть будинок.

Картинки з світильником Джека:

Ворожіння на Хелловін

Відзначаючи Хелловін з 31 на 1-е жовтня, ми загадуємо бажання і для чогось бажаємо знати, що ж нас чекає найближчим часом. Для цього з століття в століття передавалися ворожіння, які використовувалися ще в старовину. Звичайно, багато хто з них зазнавали перетворення і на сьогоднішній день дійшли до нас вже в іншій інтерпретації. Гадати на картах таро вже давно не в моді, тому пропонуємо ознайомитися з декількома ворожіннями і вибрати, що найбільше підійде саме вам. Варто також пам'ятати, що християнство не схвалює ворожіння, змови, обрядів, прикмет, так як все це свого роду магія, тому вибір стоїть за кожною конкретною людиною.

Ворожіння за допомогою дзеркала, яблука і свічки

Перебуваючи в кімнаті в повній самоті, потрібно поставити на стіл дзеркало, а навпроти нього свічку. Так само потрібно взяти гарне стигле яблуко і встати так щоб було видно саме дзеркало. Повільно по малому шматочку потрібно відкушувати яблуко і думати про свого майбутнього судженого, для себе подумки відповісти, що я хочу, як він виглядає, свого роду в голові повинна з'явитися картинка. Рано чи пізно в дзеркалі з'явитися образ майбутнього нареченого. Потрібно стежити за тим, скільки разів було відкушений яблуко - стільки років і чекати зустрічі зі своєю долею. Якщо ж все яблуко з'їли, а образ так і не з'явився, то варто спробувати таке ворожіння, але вже через рік. Також варто звернути увагу, що якщо під час ворожіння згасла свічка не потрібно її заново запалювати, потрібно негайно зупинити ворожіння, так як такий знак означає тільки те, що разом з вами в кімнаті перебуває якась нечисть. Тому варто краще провести ритуал по очищенню власного житла.

Ворожіння на яблучній шкірці

Яблука є постійним атрибутом як самого свята Хелловін, так і ворожіння на нього. Робити таке ворожіння рекомендується в ніч. Так, дівчині варто взяти велике яблуко, думати в цей момент про свого коханого і зрізати шкірку. Якщо ж все з яблуком йде гладко, тобто зрізана шкірка довга і без розривів, то таке буде і спільне життя і ваша любов. Якщо ж зрізана шкірка нагадує гору невеликих шкурок, то можна і не сподівається на легке життя з цим чоловіком. Можна очікувати безліч дрібних негараздів і суперечок.

«Солона вода»

Просте і нехитре ворожіння згідно з яким перед сном з 31 на 1 жовтня дівчині необхідно випити трохи, але дуже солоної води і відправитися спати зі словами: «Солона вода мене гризе, мій милий прийде і допоможе!». Уві сні до дівчини повинен з'явитися чоловік, який допоможе вгамувати їй спрагу, він то і стане її судженим.

«Яблучна ловля долі»

Таке ворожіння призначене для групи дівчат і його можна проводити в домашніх умовах. Для цього необхідно взяти велику миску наповнити її водою і в неї помістити кілька яблук різного розміру і виду. Кожна з учасниць ворожіння повинна зубами без допомоги рук витягнути яблуко. Яке за формою і за величиною воно буде, така доля і обіцяється у дівчини, відповідно якщо яблуко в'яле і дрібне, то і життя із супутником буде скромне і мляве, а якщо яблуко велике і красиве, то можна очікувати коханого і жити з ним в розкоші.

«Їстівне ворожіння»

Таке ворожіння ідеально підійде для галасливої ​​і великої компанії. Для цього потрібно приготувати велику каструлю пюре, і в неї викласти ключ, монетку, обручку або декоративне кільце, гудзик, черепашку, а також щось з сердечками. Далі потрібно перемішати все гарненько і вимкнути світло. У темряві кожен з учасників повинен акуратно виделкою дістати собі один предмет. Коли все це зроблять, потрібно включити світло і подивитися, хто, що витягнув, відповідно ключ буде до особистого успіху в будь-яких справах, черепашка до подорожей, кільце до близьких заручин, монетка до багатства, сердечко - закоханість, тому хто витягне ґудзик обіцяється самотність. Але той, хто залишився з ґудзиком - не варто засмучуватися, це може означати, що ваша доля все ще шукає до вас свій шлях.

Готуємо гарбуз до свята

Підготовка гарбуза на Хелловін дуже цікава і витратна за часом справа. Тільки на перший погляд здається, що все легко і швидко робиться, але насправді не малу частину часу потрібно витратити на те, щоб вичистити гарбуз від насіння і від нутрощів. Спершу потрібно зрізати кришечку у пологому гарбузі, а потім ложкою або не великим ножом вичищати нутрощі. До речі, щоб не викидати нутрощі і не переводити продукт, то можна їх відварити і того ж вечора з'їсти.

Коли нутрощі будуть вийняті можна переходити до вирізання мордочки. Для правильної симетрії рекомендується намалювати контур простим олівцем і тоді вирізати. Коли мордочка буде готова, то всередину ставитися свічка. Готово! Ваша гарбуз перетворилася на справжнісінький світильник Джека. Варто підкреслити, що мордочку гарбуза варто робити якомога страшніше, тоді ніяка нечисть не вирішиться проникнути в ваш будинок.

Пропонуємо подивитися фото з готовими гарбузами, це легкий спосіб підібрати і для себе, щось цікаве.

Костюми на Хеллоуїн

Звичайно, гарбуз і ворожіння - це добре, але основну специфіку і настрій свята передають костюми і макіяж.

Що стосується костюмів, майстрині, звичайно, можуть створити їх і самі якщо на це є час і відповідні вміння. Тоді ви вже точно станете королевою ночі, або ж отримаєте титул «Найстрашніша і оригінальна», адже будете володіти унікальним костюмом. Але, щоб не морочитися, можна просто придбати вподобаний костюм або в інтернеті, або в магазинах.

Підказка - незважаючи на те, що Україна не так шанує це свято, як жителі багатьох інших країн, проте наша країна радо приймає дари, які до нас приходять із зарубіжжя. В даному випадку мова про вагові і стокові магазини, які в переддень свята буквально забиті різними костюмами з зарубіжжя за доступною ціною. Іноді можна знайти вже готовий костюм, а іноді його ще варто доопрацювати за допомогою різної тканини, а також для гармонійності певного способу причепити брошку. Втім, якщо відкрити інтернет з відповідним запитом, то можна побачити, що ціни на костюми на Хелловін досить бюджетні. Наприклад, костюм монашки або чарівної відьми можна знайти в межах 300-350 грн., Закривавлений фартух обійдеться до ста гривень, інші дрібні аксесуари також можна купити на суму до 200 грн.

В інтернет-магазинах безліч варіантів дитячих костюмах, з різними мульт-героями. Наприклад, дитячий страшний або навіть гарний костюм для хлопчиків буде коштувати до 350 грн. А ось щоб купити наряд для дівчини доведеться розщедритися по серйозніше. Так, наприклад красивий капелюх і плаття на дівчинку може коштувати близько 1000-1200 грн.

Якщо ви не збираєтеся робити святковий макіяж, то вам потрібна маска. Вона може бути декоративна з різними елементами, паперова або навіть із пластиліну.

Всі такі маски можна як замовити в мережі, так і зробити самостійно за допомогою нехитрих трафаретів. Малюнки трафаретів можна знайти на багатьох сайтах, а також в спеціалізованих святкових магазинах. Наприклад, простий спосіб зробити маску скелета своїми руками - можна за допомогою звичайного аркуша А4 і заготовленого малюнка. Так на папері потрібно нанести малюнок, який потрібно буде вирізати за формою і до готової маски потрібно буде додати мотузочки або стрічки. Вирізана основа може стати платформою для інших аналогічних масок. Зберігається така маска навряд чи буде довго тому після святкувань її можна сміливо викинути.

Фотографії вже готових костюмів на Хелловін:

Святковий макіяж

Особливого ефектності свята додає яскравий макіяж, який можна зробити самим, звернутися в салон або ж придбати фарби для гриму і також звернутися до людей які вміють наносити грим.

Головне не стримувати фантазію і підібрати потрібний грим. Наприклад, серед дітей завжди актуальний грим у вигляді метелика, павучків і мультяшних героїв. Жінки вибирають ефектний грим у вигляді кішки або вампірші, для цього гриму можна використовувати і косметичний чорний олівець або підводку для очей, а також білі тіні. Такий нескладний грим додасть вам яскравості й ефектності!

Для чоловіка який обрав костюм вампіра також для макіяжу знадобитися всього два кольори - чорний і білий.

Варто тільки пам'ятати, що, якщо ви використовуєте грим, перед його нанесенням необхідно зволожити обличчя за допомогою крему або ж вазеліну, особливу увагу потрібно приділити ніжним ділянкам шкіри.

Варіанти макіяжу: