Ще в 2017 році на законодавчому та інформаційному рівні стала заборона щодо користування російськими сайтами на території України. За фактом таке рішення застало зненацька більшу частину інтернет-користувачів. І це було пов'язано не просто з тим, що люди звикли до використання тих чи інших ресурсів і тепер змушені шукати інші. Зовсім ні. Причина хвилювання стала в тому, що багато людей просто втратили доступ до своїх інтернет-сховищ, хмарних серверів. Ні для кого не секрет, що деякі люди, щоб зберегти пам'ять на своєму ПК завантажували частину фото і відео в хмарні сховища, або ж в них зберігали необхідні їм документи, робочі договори та інші тонкощі. Теж саме стосувалося і електронної пошти, на якій люди зберігали і обмінювалися особистими або робочими документами і фотографіями. Для користувачів молодшого покоління потрясінням стало позбутися улюбленого «контакту», де можна було цілодобово слухати музику, дивитися прикольне відео онлайн не завантажуючи на пристрій, а також чатитись з друзями, а для людей старшого покоління більше цінності мав сайт «Однокласники», на якому вони могли знайти своїх старих друзів, яких роки розкидали по всьому світу.

Щоб якось повернути свої фото, відео та інші дані з заборонених ресурсів, то інтернет-користувачі стали шукати різні методи, як же можна обійти блокування і в задоволення продовжити використовувати свої улюблені сайти. Детальніше про декілька варіантів обходу заборонених сайтів ви дізнаєтеся в нашому матеріалі.

Обходимо блокування з браузером Опера

Нині існує хай і не велика, але достатня для вибору кількість веб-оглядачів. Всі браузери мають як свої переваги, так і свої недоліки, але в даному матеріалі мова не про них. Одним з найбільш доступних браузерів для відвідування заборонених сайтів є Опера. Браузер Opera не вважається затребуваним і популярним, але тим не менш для таких цілей він найпотрібніший, так як в опері вже є вбудована необхідна програма. Розблокування здійснюється досить швидким і спритним способом. Тому щоб здійснити свій підступний план, тобто для входу на заблокований ресурс, на вашому пристрої повинен бути встановлений браузер однієї з останніх версій.

Обходимо блокування з браузером Опера, ferra.ru
Обходимо блокування з браузером Опера, ferra.ru

Якщо ви не впевнені в тому, що браузер «свіжий», то краще відновити його або скачати більш сучасну версію. Коли браузер буде встановлений, то заходимо в нього і відкриваємо експрес-панель і вибираємо пункт з назвою «Відкрити в новому приватному вікні». Після цього користувач може побачити додаткову функцію, яку він не бачив в основний експрес-панелі - VPN. У розшифровці це означає віртуальна приватна мережа. Щоб активувати цю функцію користувачеві необхідно натиснути на цей сервіс і включити двокольоровий синьо-білий тумблерок. Але цього недостатньо, щоб розблокувати і почати користуватися сайтами ВКонтакте або Однокласники. Щоб далі просунутися, користувачеві необхідно зі списку вибрати країну, яку він буде використовувати, щоб замаскувати своє реальне місце розташування. Природно, щоб все вийшло користувачеві не можна в пошуковику вказувати Україну. Яку саме будь-яку іншу країну ви обрали не грає ніякої суттєвої ролі.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Тільки перебуваючи в цьому секретному вікні буде включена функція VPN, якщо ж відкривати інші діалогові вікна, то вони будуть працювати в колишньому режимі без таємного вікна. Якщо ж незручно постійно входити в цей режим, то користувач може налаштувати так, щоб постійно в ньому працювати. Для цього необхідно натиснути комбінацію ALT + P, а також поставити галочку на позначці «Включити VPN». Після цих нескладних маніпуляцій заборонені ресурси такі як Яндекс і майл.ру будуть у вільному доступі.

Як розблокувати через Google Chrome

Всі ми реально розуміємо, що браузер гугл хром перебуває в топі серед користувачів, а оперу в більшій мірі використовують тільки для того, щоб зайти на заблоковані сайти. Тому зараз варто розповісти і про хром, і про те, як з його допомогою потрапити на бажані ресурси. У самій системі хром вже вшитий відповідний плагін, який потрібно встановити, щоб все працювало як слід. Для установки плагіна в самому браузері необхідно увійти в налаштування і натиснути на «додаткові інструменти», в цьому підпункті потрібно вибрати додаткову вкладку «розширення». Але так як серед встановлених плагінів його ще немає в наявності, тому коліщатко мишки необхідно прокрутити до самого низу, де буде графа з написом «ще розширення». Після цього в розширеннях хрому в пошуковому рядку вбиваємо «Fast Proxy» натискаємо клавішу введення. Те розширення, яке з'явиться в списку першим, і буде те, яке нам необхідно. Натискаємо на фастпроксі і тиснемо на клавішу «Встановити» і підтверджуємо свій вибір. Коли завантаження буде завершена, то зверху в правому куті з'явиться новий значок у вигляді земної кулі. Все просто, якщо значок плагіна фаст проксі є, значить плагін встановлений вірно, якщо його немає, то щось пішло не так і користувачеві буде потрібно знову лізти в налаштування і дивитися, що там та як.

Обходимо блокування через Google Chrome? chrome-faq.info
Обходимо блокування через Google Chrome? chrome-faq.info

Варто пам'ятати, що використання такого розширення блокує вашу реальну IP адресу. Якщо ж вам не потрібна вона на постійній основі, то цей плагін можна вимкнути і включати лише по потребі. Щоб його відключити потрібно просто натиснути на сам значок у формі земної кулі, а коли він відкриється необхідно зрушити повзунок до функції «викл».

До того моменту, поки користувач не відключив плагін він може вільно пересуватися по заблокованим в Україні ресурсах. Наприклад, в Яндексі можна буде знайти рецепт улюбленого пирога, або ж в Одноклассниках «покласити» фото сусідки і її пса.

Браузер Mozilla Firefox практично нічим не відрізняється щодо установки таких плагінів, для обох браузерів вони будуть аналогічними.

Обходимо блокування сайтів за допомогою смартфона

Браузер і доступ з комп'ютера або ноута це звичайно добре, але іноді доступ до заблокованих сайтів просто необхідний через смартфон. Тому є кілька лазівок як це зробити за допомогою свого телефону. Так, якщо у користувача андроїд, то йому необхідно зайти на Play Market і в пошуковому рядку вбити VPN, але в цей раз нам знадобитися не перша за списком програма. У загальному переліку необхідно знайти програму Turbo VPN, від інших вона відрізняється характерною емблемою у вигляді оранжевого зайця який біжить. Завантажити програму можна безкоштовно, що, безсумнівно, є плюсом, а ось, то, що при запуску програми нав'язливо лізе реклама, то це явний мінус і додає певного дискомфорту. Але коли програма запущена в дію, то ніякі реклами нікуди не лізуть. Установка швидка і після її завершення на робочому столі смартфона з'явиться новий ярлик у вигляді зайченя, з яким ми і скачували саму програму.

Як обійти блокування через смартфон, sproot.it
Як обійти блокування через смартфон, sproot.it

Після запуску програми, система запропонує свої умови і якщо ви з ними згодні, то потрібно буде поставити галочку у відповідному місці. Програма встановлена, умови узгоджені, тепер для дії програми залишиться тільки натиснути на значок моркви. Так, ось розробники внесли креативності, що замість стандартних пташок і галочок ввели ще й зайців з морквою. Коли відбудеться з'єднання з тим або іншим сайтом, то зайчик відправитися на заслужений відпочинок, власне, в самому розширенні це так і буде показуватися, коли запускається лічильник часу, то зайчик укладається відпочити. Під час активності програми в кутку на смартфоні можна буде побачити два значка із зображенням зайця і ключа, наявність таких елементів свідчить про запуск і дію програми. Програма працює, поки користувач її не відключить. Коли в програмі не буде потреби, то її дію можна припинити до наступного разу. Для цього потрібно повторно викликати програму, знайти на екрані хрестик з таймером і просто натиснути на цей хрестик.

Такі ось запропоновані варіанти обходу блокування далеко не єдині, тим більше що розвивається комп'ютерна сфера, а разом з нею і дія хакерів теж розвивається і хай не щодня, але тим не менше з певною періодичністю теж додаються різні варіанти обходу.

Втім, тенденція відвідування однокласників, яндекса, мейл.ру і вконтакті значно зменшилася, тобто частина людей все-таки прислухалися до того, що потрібно використовувати українські мережі і просувати їх у маси. Після заборони російських ресурсів інтернет-користувачі стали створювати пошту за допомогою інших ресурсів. Освоєння нових мереж нехай і витратний за часом процес, але тим не менше це простіше, ніж включати антиблок і шукати обхідні шляхи розблокування заблокованих функцій. Україна багата своїми ресурсами, які гідні освоєння і просування в широкі маси.