Біометричний паспорт - документ, що розпізнає індивідуум за певною рисою. Завдяки безвізового режиму цей документ дозволяє сьогодні українцям безперешкодно їздити у багато країн. Дізнайтеся: як отримати документ? яка вартість закордонного паспорта? скільки днів займе його виготовлення? і які документи необхідно надавати для оформлення біопаспорту?

Безвізовий режим (Україна) - подорожі без віз

Ми довго йшли до того, щоб потрапити у Європу. Багато хто не вірив у те, що це можливо. На щастя, із 11.06.2017 р. жителі України за допомогою біометричних закордонних паспортів можуть безперешкодно їздити до європейських країн, не оформлюючи візу. Таке благо стало можливим із огляду на те, що 17 травня 2017 року Європарламент підписав акт про введення безвізового режиму в Україні.

Але в те, що українці, маючи біопаспорт, зможуть безперешкодно їздити до Європи, більшість все одно не вірили. І задавали купу запитань: чи можна буде вільно перетинати кордон? які документи для цього потрібні? скільки їх оформлення коштує?

Почнемо із того, що безвізовий режим надає можливість поїхати до Європи туристам, у гості до родичів, волонтерам або з метою лікування. Іншими словами: якщо їхати туди на роботу, то доведеться подавати документи, щоб замовити робочу візу. Відрядження сюди не входить, а тільки робота для отримання грошей.

Таким чином, для жителів України стали відкриті ще 30 країн безвізового режиму. Загалом українці у праві подорожувати у режимі без віз практично у 100 країнах світу. І перебувати в них не більше 90 днів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Ubr
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Ubr
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи

Головна умова для поїздки без віз - наявність біометричного паспорта. Новий закордонний документ видає міграційна служба. Тут приймають заяву, необхідні документи та роблять закордонні паспорти у певні терміни. Розглянемо питання, що цікавлять українців, більш детально.

Оформлення паспорта: як виглядає біометрія?

Нові біометричні паспорти більш вдосконалені, ніж звичайні закордонні паспорти. У документ вбудовано чіп, де зберігаються дані людини, ідентифікувати які може тільки спеціальний пристрій. У біопаспортах зберігається інформація про власника: є фотографія, електронний підпис, відбитки пальців і звичайні паспортні дані.

Сьогодні українці можуть отримати також пластиковий ID біопаспорт України. Його підробка практично неможлива. Його дані, як біометричного закордонного паспорта, добре захищені.

Між іншим, біометрія поширена у багатьох країнах світу. Біометричними документами користуються сьогодні практично у 100 країнах світу. Як виглядає закордонний біопаспорт, можна подивитися на фото.

Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Trushenk
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Trushenk
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи

Стандартні документи при подачі на біопаспорт наступні:

  • Заява на оформлення.
  • Український паспорт (оригінал та 2 копії).
  • ІПН (також - оригінал та 2 копії).
  • Старий закордонний паспорт, якщо є.
  • Квитанції про оплату адмінпослуги.

Як тільки у нас в Україні з'явилася можливість оформлення біопаспортів, отримати його українцям було дуже складно. Надзвичайно величезні черги, звернення до Державної міграційної служби, коли вона ще закрита - о 5-6 ранку, складання списків живої черги тощо.

Такий ажіотаж спостерігався і з часом, коли багато жителів України стали оформляти біометричні паспорти із метою виїзду на 3 місяці до Польщі, Італії, Греції і т.д. Паспортний стіл у Києві, Дніпрі, Одесі, Кропивницького та багатьох інших містах країни був переповнений людьми, які бажають якомога швидше отримати свій біопаспорт.

Зовні відрізнити загранбіопаспорт можна завдяки логотипу внизу обкладинки. Всередині сторінки українського документа оформлені у стилі історичної тематики. Тут, гортаючи сторінки, можна побачити основні етапи життя нашої країни від часів Трипілля до сьогодні.

Біометричний паспорт
Біометричний паспорт
Біометричний паспорт оформлення, вартість, документи

До речі, спеціальна біометрична система з'явилася не просто так. Необхідність у точній ідентифікації особистості стала нагальним питанням після трагічних подій 11 вересня 2011 року. Через буквально рік придумали створити документ із зашифрованими даними кожного індивідуума.

Вбудований у паспорт спецчіп кодує дані людини. Цю інформацію може показати тільки спеціальне обладнання. Вона прихована від усіх - її неможливо побачити або відчути пальцями. Спецчіп вшивають всередину першої, більш товстої, у порівнянні з іншими сторінками біопаспорту.

Основні відмінності людей - знімок райдужної оболонки ока та відбитки пальців, за якими вас ідентифікують. Спецсканер швидко й надійно проводить ідентифікацію людини із документом.

Так само внутрішній чіп є безконтактним, тобто для зчитування із нього інформації досить просто піднести біопаспорт до сканера на певну відстань. Розумний пристрій швидко й просто зчитує потрібну інформацію із документа.

А тепер давайте поговоримо про терміни його оформлення. Чи можна якось відстежити або перевірити час виготовлення біопаспорту? Потім ми розкажемо вам про те, яка вартість біометричного документа для виїзду за кордон без віз.

Терміни оформлення: скільки часу потрібно чекати?

Терміни оформлення біометричного паспорта безпосередньо пов'язані з вартістю. Найдешевше вам коштуватиме біодокумент, якщо ви нікуди не поспішаєте. І зможете очікувати його отримання у міграційній службі Києва або будь-якого іншого міста України, де є відділення служби, протягом 20 днів.

Терміновим вважається оформлення біопаспорту протягом 7 або 3 робочих днів. Про те, якою буде сума адмінсбора у всіх цих випадках, читайте далі.

Сьогодні у інтернеті можна перевірити готовність ID-паспорта. У разі необхідності - дізнатися й про готовність закордонного біопаспорту. Для цього необхідно зайти на офіційний веб-сайт Державної міграційної служби України.

Коли ви зайдете за посиланням, побачите вікно «Перевірка стану оформлення документів». База даних тут часто оновлюється. Щоб перевірити стан виготовлення, вам необхідно обрати тип документа:

  • Паспорт громадянина України у вигляді карти ID (пластиковий документ).
  • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон.
  • Вид на постійне або тимчасове проживання.
  • Дозвіл на еміграцію в Україну.

Коли оберете «Паспорт громадянина України для виїзду за кордон», з'являться 2 вікна: «Для дорослого», «Для дитини». При натисканні «Для дорослого» вас попросять ввести дані паспорта громадянина України, на підставі якого здійснювалося оформлення.

Далі необхідно буде обрати форму паспорта громадянина України («книга» або «картка ID»). Якщо потрібний формат - «книга», вести серію таа 6 цифр. Якщо «карта», 9 цифр номера документа.

При виборі «Для дитини» потрібно ввести дані паспорта громадянина України одного із батьків, який підписував заяву-анкету і є законним представником.

Результат пошуку ви побачите на сторінці сайту після того, як введете серію та номер паспорту, підтвердіть капчі та натисніть на кнопку «Пошук». Після автоматичного перезавантаження сторінки користувач зможе побачити статус оформлення біометричного паспорта.

У разі некоректного відображення статусу біометричного паспорта, можна звернутися за електронною адресою до ДМСУ. База даних сайту оновлюється із періодичністю у 4 дні. Якщо на сервісі буде міститися інформація про документ, можна звернутися до територіального підрозділу служби.

Яка ціна оформлення біопаспорти у залежності від терміновості?

При оформленні біопаспорту терміном у 20 робочих днів, сума адмінзбору становить 682 грн. Ці кошти потрібно оплатити у будь-якому відділенні банку. Ціна держпослуги становить 352 грн.

Вартість бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить із 1.06.2019 р. 330 грн. Їх роблять на замовлення. ДМС щороку укладає договори на виготовлення бланків із держпідприємством «Поліграфкомбінат «Україна».

Верстат на поліграфкомбінаті «Україна», де виготовляють біометричні паспорти, Trushenk
Верстат на поліграфкомбінаті «Україна», де виготовляють біометричні паспорти, Trushenk
Верстат на поліграфкомбінаті «Україна», де виготовляють біометричні паспорт

Для термінового оформлення паспорта протягом 3 або 7 робочих днів, якщо для цього є підстави, ціна за адмінсбор документа - 1 тис. 34 грн. Вартість держпослуги - 704 грн. Вартість бланка, як вже зазначалося вище, та ж - 330 грн.

Райвідділи центру Державної міграційної служби надають послуги із оформлення біометричних паспортів у певні години. Для жителів району потрібно буде приїхати та звернутися до обласного центру.

Але що проблематично - так це стояти у порядку живої черги. У підсумку можна так і не дочекатися. Онлайн-сервіс пропонує сьогодні можливість записатися у електронну чергу. Для іноземців - на тимчасове або постійне проживання. Для громадян України: перевірити пластиковий ID паспорт або документ для виїзду за кордон.

Але не все так просто. Тут ще можна не встигнути записатися. Найголовніше - зловити потрібний момент. Пощастити може після півночі, коли будуть місця на п'ятнадцятий день від поточної дати. Однак буквально хвилина, й місць немає. Поки користувач ставить галочку та обирає час, місця дуже швидко чомусь закінчуються.

Можливо, у відділенні служби вам пощастить більше. Раніше люди самі складали список хто за ким буде заходитиме, як ми описували на самому початку. І відповідно до нього по черзі заходили. Тепер є термінали, які дозволяють записатися. І стало трохи простіше отримувати біометричні закордонні паспорти.

Контактні дані ДМС України: +38 (044) 226-23-39, +38 (044) 278-34-02, електронна адреса - info@dmsu.gov.uа

Фото

Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, 24tv.ua
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, 24tv.ua

Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Аnews.az
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Аnews.az

Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Segodnya.ua
Біометричний паспорт: оформлення, вартість, документи, Segodnya.ua

Відео