9 грудня православна церква відзначає річницю освячення собору великомученика Георгія Побідоносця в Києві. Примітно, що святий Георгій вважається повелителем вовків і покровителем хліборобів. У народі цей світлий свято прозвали Юр'їв день або Єгорій Осінній (за старим стилем – 26 листопада). Єгорій зветься «осіннім» тому що раніше, при старому літочисленні, свято припадало якраз на 26 листопада.

Якщо в цей день людина вирушала у далеку дорогу, необхідно було відслужити молебень про благополучне завершення поїздки. Також до Егорія потрібно було роздати всі борги, інакше можна було прожити все життя в боржниках.

Ще наші предки цього дня судили про погоду за прикметами. Так, щоб передбачити погоду, ходили слухати воду в колодязі. Якщо ні плескоту, ні шереху з колодязя не було чути — чекали спокійної зими. А якщо йшли по воді брижі — це віщувало хурделиці і заметілі.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Народні прикмети на 9 грудня

Святому Георгію молилися про те, щоб хижаки не нападали на домашніх тварин. Говорили, що саме в цей день вовки починають ходити за здобиччю. "Що у вовка в зубах — то Єгорій дав", — вірили наші предки.

Викиньте посуд з тріщинами, щоб не накликати біду і фінансову скруту.

Прислухайтеся до порад, які будуть давати вам саме в цей день. Вони допоможуть вам в майбутньому.

Прикмети на 9 грудня:

  • Якщо до 9 грудня випало багато снігу, то до 6 травня все розтане і виросте нова трава.

  • Якщо на Юр'їв день холодно або вдарив мороз, то зима обіцяє бути дуже суворою і довгою.

  • Почути вовче виття недалеко від дому – до сильних морозів.

  • Сильний вітер 9 грудня: чекайте тріскучих морозів.

  • Якщо на 9 грудня весь день мете заметіль, то буде раннє напування бджіл.

  • Для народжених 9 грудня кращим талісманом будуть халцедон або хризоберил.

  • Без Юр'єва наказу і сірий (вовк) ситий не буде.

  • На що вовк сірий, а той за законом живе: що Єгорій скаже, на тому все і вирішиться.