У вівторок, 17 грудня під Верховною Радою в Києві сталися сутички під час мітингу проти ухвалення закону про ринок землі.

Всі факти сьогоднішньої акції зібрав "Інформатор" та описав очима знімальної групи те, що відбувалося у Києві цього дня.

Сьогодні в центрі Києва під будівлею Верховної Ради одночасно пройшли кілька запланованих мітингів. Серед них був мітинг проти закону про ринок землі, акція проти загрози свободи слова та мітинг "Автоєвросили".

Акції не закінчилися мирно, під час заходів відбулися масові бійки. Найгарячішим виявилося земельне питання.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Перший конфлікт активістів і поліції стався близько 11:00. Мітингувальники намагалися встановити намети, однак силовики їм завадили це зробити, пустивши в хід сльозогінний газ і кийки. Активісти в свою чергу, відповіли зеленкою, кулаками і палицями. Після бійки мітингувальники почали встановлювати намети прямо посеред вулиці Грушевського.

Далі поліція просто спостерігала за тим, що відбувається, нічого серйозного не відбувалося до 13:44. Саме в цю хвилину поліцейські і нацгвардійці почали силовий розгін. Спочатку правоохоронці зірвали намет і забрали техніку, за допомогою якої монтували армійські намети. У відповідь вони агресію проявили мітингувальники: у силовиків летіли каміння, петарди, фаєри і газ.

Поліцейські почали наступати з усіх боків і затримувати найбільш активних мітингувальників. Після цього, в поліцейських полетіли камені, пляшки і фаєри. Все це супроводжувалося масовим розпиленням газових балончиків. Через 20 хвилин поліцейським вдалося розділити натовп на дрібні групи, які вже не мали загальної сили.


Затриманих завантажували в автобуси, а постраждалим надавали допомогу прямо посеред вулиці. Тих, кому була потрібна госпіталізація, забирали в лікарню. Правоохоронці звільнили проїжджу частину на Грушевського і рух відновили.

Ввечері активісти Нацкорпуса попрямували до будівлі управління поліції Печерського району і вимагали, щоб затриманих відпустили. У зворотному випадку люди обіцяли перекрити вулицю Московську. Один за одним, 26 осіб, опинилися на волі.

В ході протестів постраждали 17 поліцейських і двоє цивільних. Є інформація про смерть одного з мітингувальників.

За фактом конфлікту порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 345 Кримінального Кодексу України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Нагадаємо, під Верховною Радою під час мітингу проти ухвалення закону про ринок землі через травми, нанесені правоохоронцями, помер один з протестувальників.

Як повідомляв портал Знай.ua, мітингувальники під Радою перекрили центр Києва

Також Знай.ua писав, территорию під парламентом заполонили українці, які вийшли на протест проти продажу землі.