Вечір напередодні Нового року, 13 січня, називається щедрим. У цей день господині традиційно готують безліч страв, щоб вистачило пригостити всіх знайомих і сусідів.

Великі зимові святки або, як їх ще називали, Великі Велесові святки тривали дванадцять днів — з 26 грудня по 6 січня за старим стилем. Святки ділилися на дві шестиденні частини — світлу та темну. Першу частину Святок завершував Щедрий вечір або Щедрец, що доводився на 31 грудня за старим стилем, за новим — це 13 січня.

Переддень Старого Нового року відзначається з особливим розмахом. У цей день люди ходять в гості вітати один одного, носять частування. Після завершення Великого сорокаденного посту люди можуть вдосталь відсвяткувати настання року, насолодитися делікатесами, святковими стравами і напоями. Господині накривають щедрий стіл, щоб вистачило пригостити всіх знайомих і сусідів. Це забезпечить сім'ї достаток на цілий рік.

Святковою стравою вважається порося, яке символізує родючість землі та плодючість худоби у прийдешньому році. Також перед вечерею щедрувальники ходять по домівках, співають обрядові пісні, в яких прославляють родину господаря, бажають благополуччя і багатого врожаю. За це вони отримують винагороду у вигляді солодощів і грошей.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вважається великим соромом не обдарувати колядників. Таким жадібним господарям ряджені посилають «прокляття»: «Вже дай їм, Свароже, по спині і по пиці. Разрази їх, Перун-батюшка! Порожній їм мішок, дірявий горщик!».

Прикмети та повір'я на Щедрий вечір

Якщо в ніч з 13 на 14 січня на небі багато зірок, то врожай ягід буде хорошим.

На святковому столі обов'язково мають бути страви зі свинини, щоб худоба була плідною, а в сім'ї панував мир і лад.

На Щедрий вечір слід надягати новий красивий одяг світлих тонів, щоб весь рік був вдалим.

Якщо у господині на Щедрий вечір вийде смачна кутя, то за столом її потрібно повністю з'їсти. У разі якщо частування вийде невдалим, його слід викинути в ополонку.