Пневмонія - одне з найбільш поширених і смертельно небезпечних захворювань. Щорічно від нього гинуть сотні тисяч, якщо не мільйони людей. Пневмонія буває у дітей і дорослих, сьогодні на планеті зафіксовані безліч її видів, а лікарі пропонують різні варіанти лікування.

У цій статті ми розкриємо в доступній формі, що таке пневмонія, як вперше захворювання було виявлено та описано, як воно протікає, яким чином лікується і до яких наслідків може привести.

Пневмонія (запалення легенів): що це таке

Пневмония: korrespondent.net
Пневмония: korrespondent.net

Під поняттям пневмонія мається на увазі запалення легеневої тканини. Воно найчастіше буває інфекційного походження, а рідше - органічного. Так, наші органи складаються з мешечків (альвеол), які у здорових людей при диханні наповнюються повітрям. Симптоми запалення легенів полягають якраз у тому, що процес газообміну кисню і вуглекислого газу відбувається не правильно. Альвеоли у хворої людини заповнюються токсичною рідиною, що призводить до проблем з диханням і нестачі кисню.

Симптоми запалення легенів схожі з іншими захворюваннями (застудою, ГРВІ, алергією, астмою) через що його не так вже просто діагностувати на ранній стадії. Пневмонія у дітей є особливо небезпечною, так як в наші дні призводить до смертельного результату в 15% випадків.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

До настання середини двадцятого століття захворювання було причиною смерті двох дітей на сотню хворих. Небезпечним захворювання було і для дорослих. Так, до винаходу антибіотиків, від пневмонії вмирали до 80% всіх інфікованих.

Причини запалення легенів

Пневмония: zokb.org.ua
Пневмония: zokb.org.ua

Сьогодні в науці прийнято вважати, симптоми запалення легенів виникають через бактеріальні інфекції. Ознаки пневмонії з'являються після зараженнями бактеріями Streptococcus, Mycoplasma pneumoniae Chlamydia pneumoniae, Haemophilus influenzae, Enterobacteriaceae Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli та Staphylococcus aureus

Запалення легенів, симптоми якого досить типові, з'являється, після зараженнями вірусами грипу, а також респіраторно-сінцітальним вірусом, кіром та рядом інших.

Пневмонія, причини якої в наші дні можуть бути різноманітні, відбувається і після зараженнями грибком. Лівостороння пневмонія виникає після зараження внутрішнього органу грибковими інфекціями, такими як пневмоцистози, дріжджоподібні гриби, цвілеві гриби і ряд інших.

Види пневмонії продовжують розвиватися і сьогодні, а вчені відносять ряд випадків захворювання до так званого змішаного типу інфекції. Так, він виникає після виникнення одного або декількох типів збудників в одному організмі в певний період життя.

Симптоми запалення легенів вперше були описані ще медиками стародавнього світу - в Єгипті, Греції і Римі. У ті роки вчені були не в силах лікувати захворювання і могли лише на деякий час послабити муки вмираючих. Лікування пневмонії стало можливим лише в двадцяті роки минулого століття, коли з успіхом почали застосовуватися перші антибіотики. До цього моменту, процес виживання хворих повністю залежав від особливостей їх організму і стану імунітету.

Пневмонія у дітей і дорослих: симптоми

Пневмония: podrobnosti.ua
Пневмония: podrobnosti.ua

Симптоми пневмонії добре вивчені і описані. Звернутися за терміновою медичною допомогою потрібно при виникненні таких ознак:

  • загальне погіршення самопочуття;
  • втрата апетиту;
  • лихоманка:
  • підвищення температури;
  • загальна слабкість;
  • кашель;
  • поява задишки;
  • проблеми з диханням.

Ознаки пневмонії досить типові для ряду інших захворювань через що захворювання вимагає додаткового вивчення, а при збереженні симптомів більш ніж на три дні варто негайно звернутися до лікаря. Для точного встановлення діагнозу в медичній установі вам повинні зробити аналізи крові, рентген і провести інші процедури.

Пневмонія, симптоми якої пропускають повз увагу більшість дорослих, - небезпечне захворювання, яке призводить до смертельного результату. Самолікування при запаленні легенів - категорично заборонено. В окремих випадках від пневмонії люди згорають за кілька днів (хворі з низьким імунітетом, діти, люди похилого віку, пацієнти в післяопераційний період і інші).

Пневмонія у дитини: як захистити і запобігти ознакам запалення легенів

Пневомния: woman.ru
Пневомния: woman.ru

Сьогодні на планеті зафіксовано понад 320 тисяч інфекцій, список яких постійно поповнюється. Захистити дитину від зарази на всі сто відсотків неможливо, але захистити його від найбільш поширених і небезпечних захворювань - реально. Запалення легенів у дітей легко запобігти, вакцинувавши від вірусів грипу і кору, які часто є головними збудниками пневмонії у цієї вікової групи.

Головний збудник у чоловіків, жінок і дітей - однаковий, просто перебіг хвороби є різним у окремих категорій пацієнтів. Наприклад грибок, що приводить до хвороби, можна підхопити в приміщеннях з високим рівнем вологості, в офісах з брудними кондиціонерами і т.д. Якщо у вас в будинку є діти, то стежити за чистотою потрібно ретельніше.

Профілактика захворювання і як запобігти запалення легенів у дитини

Пневмония: azbyka.ru
Пневмония: azbyka.ru

Вірусна пневмонія, симптоми якої ви можете відчувати на собі прямо зараз, не буде для вас так страшна, якщо ви будете слідувати основним правилам профілактики захворювання.

Для того, щоб ознаки пневмонії у дорослих або дітей не викликали у вас особливого занепокоєння, потрібно стежити за станом дихальної системи. Якщо ви знаєте, що у вас все було добре з процесом вдиху і видиху, а в певний момент, ви стали відчувати проблеми з диханням, то це вірний сигнал можливого виникнення пневмонії, з появою яких вам потрібно терміново звернутися до лікаря.

Бактеріальна пневмонія рідше з'являється у тих людей, хто не курить і регулярно займається спортом. Пневмонія, симптоми у дітей якої проявляється більш яскраво, частіше виникає в сім'ях з дітьми, які відвідують дитячі садки і школи. Для запобігання захворюваності медики рекомендують дорослим обмежити тютюнопаління або зовсім кинути шкідливу звичку і давати дітям з собою в садок або школу респіратори.

Пневмонія легких рідше виникає у дітей, які перебували на грудному годуванні до півроку, пройшли через всі етапи вакцинації, дотримувалися особистої гігієни і дотримувалися правильного і гармонійного харчування.

Як лікувати запалення легенів

Пневмония: xn--b1addmfe5aaikeid.xn--p1ai/
Пневмония: xn--b1addmfe5aaikeid.xn--p1ai/

Чим лікувати запалення легенів знають всі медики, після того, як отримали на руки всю клінічну картину. Причини пневмонії бактеріального типу лікуються групою сильних антибіотиків, найчастіше лікарі виписують амоксицилін.

Ознаки запалення легенів у дитини з легкою або середньою стадією захворювання лікуються в домашніх умовах також із застосуванням таблеток-антибіотиків. При цьому, лікування як правило проводиться в домашніх умовах. Вилікувати пневмонію за один тиждень неможливо. Процес лікування і реабілітації у здорової людини проходить за два тижні або місяць.

Пневмонія: ускладнення і наслідки

Пневмония: wmj.ru
Пневмония: wmj.ru

Запалення легенів може привести до цілого ряду ускладнень. Зокрема, до проблемам з серцево-судинною системою, нирками, кишечником і опорно-руховим апаратом. Також проблема несе економічні витрати. Лікування пневмонії у дітей і дорослих коштує великих грошей і несе великі витрати для держави або приватного роботодавця.