В цей день православні відзначають день поклоніння верігам, які скували святого апостола Петра. У народі день називали просто Петро Полукорм. Хоча частіше його називали просто Петрів день.

Петрів день, бо так звали апостола Христа і сьогодні згадують про нього. Святого вважають також і самим першим Папою Римським. Чесні веріги, це ланцюги, які прийнято вважати християнською реліквією. Такими апостола Петра не один раз сковували і з його уникнненням ув'язнення пов'язані біблійні перекази. В одному з них Петру з'явився ангел і наказав встати і після цього його ланцюги впали з рук. Зараз веріги знаходяться в Римі, але спочатку їх зберігали в Єрусалимі. Там ланцюги двох його арештів: 42 і 64 років, коли Петра полонили в Єрусалимі і в Римі. Перший наказ надійшов від Ірода Агріппи, а другий від Нерона.

Свята 29 січня, фото: Вікіпедія
Свята 29 січня, фото: Вікіпедія

Полукормом день став, тому що було прийнято на Русі перевіряти залишки їжі і корму для тварин. А до цього часу якраз половина запасів була з'їдена. Але якщо більше, то слід було економніше їх використовувати.

Чого не можна робити

На Петрів день не можна робити кілька речей. Для початку не беріть в руки нічого гострого, особливо якщо це стосується рукоділля або чогось більш небезпечного. Є велика ймовірність завдати собі сильні поранення. Також поганою прикметою вважається побачити ікло вовка. Воно принесе біди. І всім, що на нього хоч трохи схоже, краще не користуватися: ні гребінцем, ні ножицями.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Народні прикмети на 29 січня

Прикмети, прислів'я та повір'я

  • Заметіль на Полукорма - дощове літо.
  • Якщо сьогодні вдарив мороз, то літо буде спекотним і сухим.
  • Північний вітер приносить неприємну погоду і сильні морози.
  • Подивіться на захід, якщо він червоний, то скоро буде поєднання морозу і сонця.
  • Яскравий місяць з крутими рогами говорить про посилення морозів.

Як повідомляв Знай.uа у березні для багатьох знаків Зодіаку пройдуть великі зміни.

Також Знай.uа писав, пенсіонерів обрадували підвищенням виплат, але не все так добре.

Також Знай.uа писав, що коронавірус зачепив головну пошту України.