Сьогодні в православ'ї День Євфимія Великого. В церковному календарі це день вшанування пам'яті ієромонаха Євфимія Великого. Інші назви свята: «Юхим», «Єфимів день», «Юхим метельний», «Єфимій зимовий».

Життя Євфимія Великого пройшло в 5-му столітті. Він народився у батьків пізно, але був довгоочікуваною дитиною. У 30 років Євфимій стає пресвітером і керує монастирем. Але він завжди мріяв тільки про самотність, тому вирішив жити в пустелі. У Євфимія був дар зцілення і про нього швидко дізнавалися люди, куди б він не пішов. Багато хто приходив до нього і залишалися з ним. Тому святий збудував лавру, церква, яку освятив Єрусалимський Патріарх. Його шанують як відлюдника і одного з засновників чернецтва разом з Макарієм, Пахомієм і Антонієм.

Лютий вважався місяцем хуртовин. Тому в цей день наші предки зазвичай говорили такі усталені фрази: «Хуртовини та завірюхи під лютий налетіли». «На Юхима вітри дули — шапку здули, каптан зняли, рукавиці самі спали». Так вони жартували про характер цього дня.

Народні прикмети на 2 лютого

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Слід було не злазити в цей день з печі і думати про Масляну, тобто з дня Євфимія передбачали погода на весну. Якщо мете заметіль, то і на Масляну вона буде. А якщо опівдні світило сонце, то вважалося, що літо буде дощовим. Вітер передвіщав сирий рік.

Також на Русі було прийнято спостерігати за домашніми тваринами та їх поведінкою. Стежили за кішкою, за курями. Якщо кішка шкребе підлогу, а курі крутять хвостами, то варто чекати хуртовини. Намагалися на цей день призначити весілля, бо не за горами Великий піст, а значить не можна буде шумно веселитися і вінчатися.

Нагадаємо, Aliexpress зупинив поставки товарів з Китаю через смертельний коронавірус.

Як повідомляв Знай.ua у лютому в життя українців багато в чому зміниться – від погоди, до тарифів.

Також Знай.ua писав, в Україні з'явиться популярний лоукост, подорожі стануть набагато дешевші.