Пігментні плями – естетичний недолік на шкірі, від якого багато людей хочуть позбутися. А рідше їх поява свідчить про серйозні проблеми зі здоров'ям. Якщо раптово з'явилися пігментні плями, то не впадайте у відчай. Їх можна як відбілити в домашніх умовах, так і повністю позбутися пігментації в салоні.

Поява пігментних плям: причини

Зазвичай пігментні плями мають овальну форму. З'являються на спині, плечах, животі, під грудьми, передпліччях, руках, обличчі і ногах. І характеризуються червоним, світло-коричневим і сірим відтінком. У деяких пігментація буває по всьому тілу, а в інших - відбувається концентрація в одній області.

Найпоширенішою причиною появи пігментних плям на тілі вважається старіння. З роками шкіра втрачає свою здатність до регенерації через агресивний вплив сонячних променів.

Віковій організм вже не може функціонувати як раніше. Нирки, печінка, легені і кишечник більше не справляються з повноцінним виводом токсин. Цю функцію на себе бере шкіра. Вона піддається впливу вільних радикалів. В результаті цього і з'являється гіперпігментація.

Але пігментація може з'явитися в будь-якому віці у зв'язку з наступними причинами:

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще
  • генетика;

  • вживання гормональних засобів;

  • менопауза;

  • постійне перебування під сонцем без SPF-захисту;

  • захоплення засмагою;

  • недолік вітаміну С і РР;

  • хвороба печінки;

  • порушення роботи ШКТ;

  • використання неякісної косметики;

  • пошкодження шкірного покриву під час депіляції або пілінгу;

  • прийом курсу антибіотиків;

  • внаслідок перенесеного вугрового висипу з'являються темні і червоні плями.

Щоб домогтися бажаного результату, потрібно не тільки займатися зовнішнім рішення проблеми, але і позбавитися від неї зсередини.

Типи пігментних плям

Типи пігментних плям
Типи пігментних плям, novaya.com.ua

Пігментні плями на тілі та обличчі можуть проявлятися по-різному. Можна виділити наступні види пігментації.

  1. Лентиго. Так називають плями, що виникли в результаті процесу старіння шкіри. Зазвичай лентиго з'являються на тих ділянках шкіри, які найбільше піддаються дії сонячних променів.

  2. Веснянки. Пігментація характерна для людей зі світлим волоссям. Вони більш сприйнятливі до впливу ультрафіолету. В результаті виробляється меланін більш активно.

  3. Родимі плями. Досить небезпечний тип пігментації, так як в будь-який момент пляма може стати злоякісними.Особливо активно від них намагаються позбутися в області обличчя.

  4. Вітіліго. Проявляються у вигляді світло-рожевих і білих плям. Виникають на тих ділянках шкіри, де з якоїсь причини зупинилося вироблення меланіну.

  5. Альбінізм. Рідкісний вид пігментації при якому білою плямо покрито все обличчя і волосся.

  6. Мелазми. Пігментні плями неправильної форми. Зазвичай з'являються в наслідок вагітності або прийняття протизаплідних препаратів. Мелазми можуть зникнути самі по собі після усунення причини їх появи.

Звичайні пігментні плями – швидше естетичний дефект. Але якщо вони лущаться, це може говорити про серйозні проблеми зі здоров'ям і некоректну роботу якогось органу. Зазвичай при лущенні пляма стає коричневою.

Як видалити пігментні плями

Як позбутися пігментних плям
Як позбутися пігментних плям,www.beauty-clinic.ru

Перш ніж вибрати спосіб видалення пігментних плям, потрібно зрозуміти причину їх виникнення. Досвідчений лікар допоможе підібрати оптимальний метод позбавлення від гіперпігментації. Він також може прописати прийняття ліків проти пігментації. Це можуть бути таблетки, мазь.

Відбілюючі засоби

Такий спосіб не дозволить повністю позбутися темних плям. Але відбілювання – ефективний метод побороти естетичну проблему.

В основі відбілюючих кремів найчастіше знаходиться токсична речовина – гідрохінон, а також його похідна – глікозид гідрохінону.

Не варто застосовувати такі препарати, попередньо не порадившись з фахівцем. Непродуманий підбір засобу може призвести до зворотного ефекту – пігментація набуде більш яскравого забарвлення.

Хімічний пілінг

Хімічний пілінг допоможе вивести багато дефектів шкіри, в тому числі і пігментних плям. Процедура практично є поверхневим опіком шкіри. Сила і глибина опіку залежать від кислоти, яка буде використовуватися, а також від її концентрації.

Пілінг робиться за кілька процедур. Звертайте увагу на кваліфікацію лікаря, це повинен бути дипломований лікар-косметолог з досвідом роботи. Хімічний пілінг проходить майже безболісно. Пацієнти відчувають лише легке печіння. Серед побічних ефектів: почервоніння шкіри і набряк, які зникають на наступний день.

Шліфування лазером

Лазерна шліфовка буває двох видів:

  • поверхнева;

  • глибока.

Після проведення процедури вдасться не тільки домогтися зникнення пігментних плям, але й оновити верхній шар шкіри. Якщо для шліфування косметолог використовує сучасні ербієві екземпляри, то глибина термічних пошкоджень буде в 2 рази менше. А період відновлення скорочується в 3-4 рази в порівнянні з вуглекислотними методами.

Фототерапія

Для лікування пігментації, причина появи якої – сонячне вплив, обирають метод з використанням світлового випромінювання. Інтенсивне імпульсне світло дозволяє домогтися усунення плям, не пошкоджуючи при цьому шкірний покрив.

Прилад випромінює таку хвилю, до якої сприйнятливий тільки пігмент. Фототерапія проходить безболісно. Відчувається тільки невелике поколювання і тепло. Процедура супроводжується почервонінням шкіри, яке пройде за 1-2 дні.

Щоб повністю позбутися пігментації, необхідно провести декілька процедур з інтервалом в 3-4 тижні. Після закінчення курсу потрібно щодня використовувати SPF-захист.

Видалення пігментних плям в домашніх умовах

Як позбутися пігментних плям у домашніх умовах
Як позбутися пігментних плям у домашніх умовах, www.notino.ua

Перед тим, як застосувати будь-який засіб на обличчя, перевірте його на ділянці шкіри на руці. Якщо протягом 10-15 хвилин не виникне неприємних відчуттів, тоді маску можна наносити на обличчя.

Важливо! На відміну від аптечних препаратів, натуральні засоби відрізняються підвищеною концентрацією активних речовин. Тому їх не можна застосовувати на регулярній основі.

Ефективні засоби для видалення пігментації:

  1. Лимонний сік. Його можна використовувати замість тоніка. Протирайте шкіру лимонним соком раз в два дні перед сном. Протримаєте засіб близько 20 хвилин на шкірі, після чого змийте теплою водою. Для отримання помітного результату процедуру потрібно проводити близько 2 тижнів.

  2. Відмінно освітлює пігментацію маска з гірчичним порошком. Розведіть порошок в теплій воді, а потім нанесіть рясним шаром на шкіру. Тримати на шкірі до появи паління, після чого змити водою. Обробіть шкірний покрив зволожуючим кремом. Засіб відмінно підійде для жирного типу шкіри. Протипоказано при купероз і судинних захворюваннях.

  3. Біла глина також допоможе прибрати коричневі плями. Легко придбати в аптеці. Білу глину розбавити водою (для ефекту можна взяти ромашковий відвар). Товстим шаром нанести на шкіру. Після чого змити водою.

  4. Терту картоплю або сік картоплі. У тканинну серветку загорніть засіб, прикладіть до шкіри. Змити залишки водою.

  5. Петрушка також володіє сильним відбілюючим ефектом. Можна використовувати як у вигляді відвару, так і у вигляді каші.

  6. Перекис водню. Досить часто використовується для освітлення шкіри. Це агресивний засіб, тому попередньо переконайтеся, що шкіра нормально реагує на нього. Щоб пом'якшити вплив, розведіть перекис відваром трав. Протріть розчином темну пігментну пляму.

  7. Ароматною маскою на основі какао також можна виводити пігментацію. Візьміть какао порошок і розведіть теплою водою або відваром трав.

  8. Маска з лляними насінням. Насіння залийте гарячою водою і дайте настоятися протягом 15 хвилин.

  9. Полуниця має відбілюючий вплив і тонізуючий ефект. Візьміть кілька свіжих ягід і помніть їх виделкою. Щоб домогтися кращого результату, додайте в маску сир.

Профілактика появи пігментних плям

Профілактика появи пігментних плям
Профілактика появи пігментних плям, superladies.ru

В першу чергу необхідно скоротити час перебування під відкритим сонцем і не забувати використовувати засоби з SPF-захистом. Не ігноруйте це правило навіть взимку. Але на холодну пору року вибирайте креми з менш високим рівнем захисту.

Для профілактики виникнення пігментної плями підійдуть засоби, у складі яких у великій кількості містяться антиоксиданти і вітаміни РР, С і А.

І хоч пігментація викликає дискомфорт і сприяє появі комплексів, в сучасних умовах є маса способів, які допоможуть позбутися дефекту.