Після важкого робочого дня, напруженого тижня, певного стресу в повсякденному житті усім нам просто необхідно відпочивати духовно і ментально, а також не забувати піклуватися про фізичний стан свого тіла. І кожен з нас вибирає для себе свій спосіб відпочити і розслабитися.

Шикарним варіантом для повного релаксу всіх груп м'язів э прекрасне проведення часу в спа. Або, як показує практика і реальне життя, чудовим варіантом також може бути звичайний масаж вдома. Кожен, мабуть, бував у ситуації, коли після розслаблюючого масажу навіть вставати не хочеться, тому що буквально хвилину тому міцно спав.

Тож... Робимо масаж: з чого починати?

Як робити масаж? Як дізнатися все про масаж? Як робити правильний масаж? Які є техніки і способи розслаблення? Давайте докладніше розберемося.

Приклад техніки масажу
Приклад техніки масажу, www.liveinternet.ru

Почнемо з визначення. Що таке масаж? Масаж від французького masser — розтирати, від арабського mass — торкатися, мацати. Це сукупність прийомів механічної і рефлекторної дії на тканини і органи у вигляді розтирання, тиску, вібрації, безпосередньо на поверхні тіла людини як руками, так і спеціальними апаратами через повітряну, водну або інше середовище з метою досягнення лікувального чи іншого ефекту. Крім цього під час процедури застосовуються різного роду ароматичні масла, лікарські мазі, гелі та інші препарати.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Більшість фахівців віддають перевагу саме аром маслам, саме через те, що вони представляють собою готові корисні суміші, створені саме для масажу. Якщо стало більше навантажень або після важкого дня у вас болить спина чи поперек, вам просто необхідний масаж! А вони бувають дуже різні: масаж хребця, масаж попереку, класичний масаж спини, масаж плечей, масаж шийного хребта, а також масаж крижів — найпопулярніші види масажів, які проводяться вдома.

Що дає нам вміння масажувати групи м'язів? Потік імпульсів, залежно від використовуваної техніки і прийомів масажу, може стимулювати і підвищувати тонус центральної нервової системи, або, навпаки, допомагати в підтримку розслаблюючого впливу на організм. При цьому правильний масаж з використанням ароматних і лікувальних масел певного складу і спрямованості, що включають в себе натуральні активні компоненти, надають імуномодулюючі, знеболюючі, спазмолітичні, антисептичні, гіпотензивні дії.

бажано надавати перевагу натуральним маслам
бажано надавати перевагу натуральним маслам, Proautism.info

А якщо не вмію, але хочу?

Якщо ви далеко не фахівець у цій галузі, але у вас є величезне бажання навчитися, як правильно робити масаж, ви з легкістю можете вбити в пошуковику щось на кшталт: "масажи відео, масаж спини техніка, уроки масажи спини, масаж в домашніх умовах, масаж для початківців" тощо. В наш час, з допомогою власного бажання і інтернету ви можете багато чому навчитися самі, не виходячи з дому і не докладаючи особливих на те зусиль. За допомогою курсів або семінарів ви відкриєте для себе нові навички боротьби з втомою, стресом і скутістю.

Багато вчених стверджують, що наше тіло безпосередньо пов'язане з нашою свідомістю, поведінкою і настроєм, яке ми проявляємо в щоденному житті. Чи не будете ж ви, наприклад, радіти і бігати, якщо у вас є болі в спині або попереку? Звісно ж, ні. Хоча б саме тому кожен повинен знати хоча б основні принципи і прийоми класичного масажу. Як вже говорилося раніше, ви можете дивитися різні відео уроки як навчитися робити масаж або вам може підійти техніка масажу спини в картинках.

Види масажу

На сьогоднішній день існує чотири основних видів масажу — спортивний, лікувальний, гігієнічний та косметичний. Найпоширенішими видами масажу це лікувальний і спортивний. Лікувальний масаж використовується як в процесі лікування, так і після нього — в реабілітаційній фазі, і практично не має меж застосування.

Прикладом такого виду може бути масаж при болях у спині або наявність хребетної грижи. У спортивному масажі використовуються особливі техніки масажної терапії в спортивному середовищі, щоб прискорити час відновлення організму, підвищити працездатність і знизити ризик отримання травм. Такий вид масажу стимулює приплив крові і лімфи, допомагає потроху розтягувати м'язи і суглоби.

Які різновиди і прийоми проведення масажу ви знаєте? Погладжування, розтирання, розминка і ударні і вібраційні техніки. Це не складно — всю необхідну інформацію можна знайти в інтернеті. Наприклад, пропонуємо подивитися це відео:

Також існує такий вид, як самомасаж спини, шиї та обличчя. Такий вид масажу особливо підходить для офісних працівників, коли частина поперекового відділу перебуває в напрузі весь день через постійне сидяче положення. Ви ж не будете просити начальника розім'яти вам спину? Наслідками цього може бути погіршення пам'яті, "загальмованість" мислення, погіршення зору, зниження працездатності і якості праці, апатія, слабкість, порушення роботи систем організму, передчасне старіння і т.д. І як результат — поява захворювань, поганий настрій і перебування в постійному стресі. Масаж руками допомагає надходити кисню в м'язи і тканини, циркулюючи по тілу і наповнюючи його корисними речовинами і компонентами.

Ви повинні знати і розуміти, що неправильні техніки виконання або надмірна ревність може принести шкоду загальному стану тіла і організму. Тому вся відповідальність за ваші дії лягає повністю на вас. Важливо також зазначити, що існують випадки, коли перед тим, як робити масаж, необхідно проконсультуватися з лікарем, як, наприклад, під час вагітності.

Ви можете подивитися відео або картинки, як зробити масаж спини, але це не дає вам того досвіду і навичок професіонала, якими володіють фахівці. Тому якщо ви новачок в цій справі, не радиться починати з чогось складного. Спробуйте почати з простих технік і натискання на певні розслаблюючі точки на тілі, так званий точковий масаж спини.

обирайте той вид масажу, який найбільше розслабляє
обирайте той вид масажу, який найбільше розслабляє, Рамблер/женский

Масаж для коханої людини, як зробити приємно?

Масаж підвищує рівень окситоцину, гормону любові. А уявіть, як добре робити коханому чи коханій масаж не гірше професіоналів. Наприклад, можна робити масаж спини і шиї своїй дівчині або хлопцю. По-перше, потрібно вибрати настрій для масажу. Коли твій партнер втомився або довгий час знаходиться у стресі, це якраз той час, щоб допомогти йому розслабитися. Запаліть свічки, аромапалички, виберіть приємне аромамасло або лосьйон. Радять починати робити масаж шийного відділу хребта, потім масаж хребта, потім масаж поперекового крижового відділу і, продовжуючи масаж, рухайтеся вниз.

Як висновок, можна сказати, що масаж — це і потрібна і приємна справа. Дбати про своє тіло — один з обов'язків кожного з нас. Ніхто не хоче, щоб здоров'я підвело в самий невдалий час. Балуйте себе і свою нервову систему частіше! Не варто нехтувати своїм здоров'ям, не тільки фізичним, а й моральним. Після процедури дихається легше, посмішка ставатиме ширше, і всі неприємності йдуть на другий план.