Працевлаштування, навчання або відпочинок за кордоном, можливість одружитися з чоловіком-іноземцем та поїхати жити до іншої країни, кар’єра моделі, співачки, зйомки у провідних режисерів світової кіноіндустрії… Чимало «рожевих» мрій українців, які бажали змін на краще, зламали торговці людьми, шахраї, злочинці. І замість омріяної роботи чи влаштованого особистого життя, яскравих фото з відпочинку люди стають рабами, надавачами секс-послуг, наркоторговцями і навіть донорами власних органів. Як же у прагненні нових вражень та кращого життя за кордоном не втрапити у майстерно розставлені пастки торговців людьми?

Сучасне біле рабство

Щоб не втрапити у тенета торговців людьми, треба розуміти цього явища. Торгівля людьми – найшвидше зростаюча злочинна індустрія у світі і означає різні форми експлуатації людини. ЇЇ часто називають білим рабством, контрабандою людьми.

Стаття 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» визначає, що торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Фактично торгівля людьми полягає у наступному:

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Мовчать, бо бояться осуду

За даними Генеральної прокуратури України, оприлюдненими в листопаді минулого року, протягом 2014-2019 років жертвами торгівлі людьми стали 1065 громадян України, причому у 2017 - 309 громадян України, у 2018 – 231, за січень – вересень 2019 – 228. Найбільше постраждалих від торгівлі людьми українців у Російській Федерації, Туреччині, Польщі, Греції, Італії, Болгарії, Португалії, Об’єднаних Арабських Еміратах.

Офіційні дані щодо жертв цього злочину стосуються лише тих людей, які звернулися за допомогою, а насправді постраждалих у рази більше. Одні мовчать, бо бояться осуду та сорому – одвічних стереотипів нашого суспільства, а інші просто не можуть нічого сказати, бо вже ніколи не вирвуться з пастки і не повернуться додому…

Як експлуатують українців

За статистикою, українців останнім часом все більше втягують у злочинну діяльність, залучають до примусової праці та сексуальної експлуатації. До прикладу кілька змодельованих ситуацій.

Примусова праця.

Очікування: поїду за кордон, зароблю грошей, повернуся та придбаю будинок, автомобіль.

Реальність: відібрали документи, помістили у нелюдські умови існування, змушують тяжко працювати, жодних грошей не дають.

Втягнення у злочинну діяльність.

Сподівання: запропонували перевезти 5 коробок цукерок з однієї країни в іншу літаком і платять за це великі гроші.

Реальність: у аеропорту однієї з країн Азії у цукерках знайшли героїн, тепер очікую на вирок за перевезення наркотиків у тюрмі в іноземній державі.

Сексуальна експлуатація.

Мрії: познайомилися у нічному клубі, сказав, що він агент, запропонував зніматися у кіно за кордоном та подальшу блискавичну кар’єру кінозірки, славу та великі гроші.

Реальність: вивезли за кордон, забрали документи, замкнули у борделі, змушують надавати секс- послуги клієнтам, погрожують вбити, якщо відмовлюся.

У світі також поширені й інші форми торгівлі людьми: втягнення у жебрацтво; залучення у збройні конфлікти; незаконне вилучення органів; проведення медичних дослідів; примусова вагітність; усиновлення дітей з метою наживи та продаж дітей тощо.

Кожна історія потерпілого від торгівлі людьми індивідуальна і залежить від різних обставин, але спільним для усіх видів сучасного рабства є те, що вони є неприпустимим порушенням прав і свобод, становлять загрозу життю та здоров’ю людини, калічать психіку, можуть призвести до смерті.

Важливо! Жертвою торгівлі людьми може стати кожен з нас незалежно від віку, статі, расової чи національної приналежності, соціального статусу, рівня життя.

Кілька порад, як не втрапити на гачок торговців людьми за кордоном

Пам’ятайте, що торговці людьми часто діють через фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, шлюбні, модельні агенції, туристичні фірми або маскуються під іноземців, які хочуть познайомитися з вами тощо. Будьте пильними та дуже уважно перевіряйте інформацію про фірми та людей, з якими контактуєте щодо виїзду за кордон.

  • Якщо шукаєте роботу в іншій країні, не приймайте сумнівних пропозицій з працевлаштування. Користуйтеся послугами лише легальних фірм – посередників, які надають відповідні послуги, а це лише ті фірми, які мають відповідну ліцензію. До 27.12.2019 ліцензування вказаної діяльності здійснювало Міністерство соціальної політики України, а з 27.12.2019 - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Трудовий договір укладайте зрозумілою для вас мовою.
  • Перед поїздкою до іншої країни обов’язково дізнайтеся інформацію про закони цієї країни, а також те, до яких установ, правоохоронних органів, посадових осіб, громадських організацій у місці вашого перебування можна завернутися у разі необхідності.
  • Отримати інформацію та допомогу, дізнатися про свої права під час навчання, роботи, подорожі чи життя за кордоном можна скориставшись інтернет ресурсом Міжнародної організації з міграції: (https://iom.org.ua:443/ua) або зателефонувавши до Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527-безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні; 0 800 505 501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні, графік роботи: щодня з 08.00 до 20.00.
  • Інформацію про режим в’їзду до країн світу та правила виїзду громадян України за кордон можна отримати на сайті Міністерства закордонних справ України у розділі «Подорожнім» ( https://mfa.gov.ua).
  • нікому не довіряйте документи, що посвідчують особу, оригінали будь-яких інших документів. Зробіть якісні копії усіх документів та тримайте при собі, також залиште своїм рідним в Україні (кому ви довіряєте на 100%) копію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту на навчання чи угоди про працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, залиште їм свої контакти (адресу місця перебування за кордоном, номери телефонів, адресу електронної пошти);
  • домовтеся з рідними в Україні про регулярний вихід на зв'язок (телефонні дзвінки, скайп-зв'язок тощо).
  • у разі загрози вашому життю та здоров’ю невідкладно звертайтеся на цілодобові «гарячі лінії» закордонних дипломатичних установ України або на цілодобову «гарячу лінію» Міністерства закордонних справ України: +38 044 238 16 57, електронна пошта: cons_or@mfa.gov.ua.

Правова допомога поруч

  • за безоплатною юридичною консультацією можна звернутися до одного з центрів або бюро правової допомоги, адреси та номери телефонів яких можна знайти на сайті системи безоплатної правової допомоги за адресою https://www.legalaid.gov.ua/;
  • правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103;
  • за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0.
  • прочитати консультацію можна на Telegram-каналі системи БПД.

Олена Іпатенко, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області