Великдень - найважливіше свято не тільки в церковному календарі, а в житті кожного християнина, як і католика, так і православного. День, коли все святкую воскресіння Христа і спасіння душ всіх християн.

Свято має величезне релігійне і культурне значення і давно увійшло в життя кожного з нас. Незалежно від віку і ступеня релігійності.

Як і будь-який інший релігійне свято, Великдень має не тільки традиції святкування, а й заборони, яким і присвячена наша стаття.

Історія свята Пасха

Пасха: скрин с YouTube
Пасха: скрин с YouTube

Ймовірно, кожен на планеті чув про свято Великденя, незалежно від віку і віросповідання. Цей день визнаний відзначити Воскресіння Ісуса з Назарета, пізніше прозваного Назарітяніном. Християни всіх конфесій (католики, протестанти, православні) визнають його Сином Божим і Спасителем людства. Як пророка його шанують також мусульмани.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Всі віруючі християни готуються до свята Пасхи, яке покликане очистити душі всіх християн, чому повинен посприяти Великий Піст, в перебігу якого відзначають Благовіщення і ходять до церкви, щоб висвітлити гілочки верби, адже саме вербою мешканці Єрусалиму вітали Христа в останній тиждень його земного життя. Останній тиждень перед Великоднем повинний сприяти смиренню і відмові християн від гріха.

Безпосередньо перед Великоднем важливо дотримуватися не тільки простого закону доброго християнина, а й суворих приписів Страсного тижня, який покликана закликати християн до вшанування останнього тижня земного життя Христа і його мукам в день розп'яття, що припадає на Страсну п'ятницю, за якої настає Воскресіння Христа з мертвих і спокутування всіх гріхів людства.

Починається Великий тиждень в понеділок з суворого посту. На поливаний понеділок прийнято ходити до хрещених, у другий день - шанувати Богородицю і роздавати гроші бідним. У третій день було прийнято водити хороводи, в четвер - прибирати вдома. У страсну п'ятницю важливо тримати суворий піст і молитися. Страсна п'ятниця вважається найсуворішим днем ​​для будь-якого християнина. У суботу потрібно готуватися до самої Пасхи, прибирати вдома, готувати частування і молитися. Субота також є останнім днем ​​Великого посту. Плани на тиждень потрібно підготувати заздалегідь, так як підготовку до свята часто доводиться поєднувати з роботою і поточними справами.

Дата Свята Великодня визначається щороку окремо і залежить від місячного календаря. Великдень у 2020 році буде святкуватися 19 квітня.

Традиції Великодня: кому варто до них прислухатися

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Традиції Великоднього дня добре відомі кожному українцеві. На свято прийнято готувати і прикрашати яйця - символ вічності кола життя і щедрості природи. Воскресіння Христа і спасіння всіх людей прийнято позначати, роблячи кутю, випікаючи і подаючи до столу Паски (паски), які також можна прикрашати відповідно до народних традицій і власним смаком.

Звичайно ж, Пасха - час іти до церкви. Християни відвідують всеношну пасхальну службу, а після хрестять в храмах частування, які пізніше подають на святкові столи.

Що не можна робити на Великдень і чому: повний список

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Великдень - найважливіше християнське свято і на ряду з багатьма традиціями має і безліч заборон, серед яких варто назвати наступні:

Не можна скупитися: Христос своєю жертвою відкупив смертні гріхи людей, одним з яких є саме жадібність. Виявляти це почуття саме в цей день - двічі грішно. Церква загрожує карою за жадібність по відношенню до рідних і близьких і особливо до тих, хто відчуває потребу - хворим, убогим, бездомним, сиротам або божевільним. Потрібно бути щедрим, але в міру: ділитися їжею, роздавати дрібні гроші, і головне - бути щедрим на емоції. Посміхайтеся, смійтеся, радійте і жартуєте, даруйте подаркі, листівки, зробіть саморобку, будьте уважним до вагітних і людям похилого віку. Важливо бути уважним не тільки до віруючому, а й до атеїстові.

На великому тижні заборонено лаятися, заздрити, сумувати без причини: Великдень - свято вічного життя, на який грішно вдаватися негативним емоціям без причини. Якщо ви хворі або в горі, то церква вас простить, якщо ж навпаки, то ви грішите, що не радієте на Великдень. Уникайте мату, лайки, не дозволяйте собі злитися або заздрити, не робіть і не бажайте іншого зла.

У побуті не можна робити такі речі:

  • лаятися;
  • з'ясовувати стосунки;
  • розмовляти на неприємні теми;
  • ображатися;
  • дратуватися;
  • скаржитися;
  • псувати настрій іншим людям.

Не переїдайте і не напивайтеся: Великдень - світле свято, але це не підходить для обжерливості і пияцтва, які є тяжкими гріхами, за які і постраждав Ісус. Важливо святкувати радіти, смачно поїсти і випити, але в Великодня важливо у всьому мати міру.

Заборонено робити не термінову роботу: На Великдень можна працювати, але якщо ця робота вкрай важлива і її неможливо відкласти. Церква забороняє в цей день працювати по дому, проводити не терміновий ремонт або переробку, прибирати і займатися різними спекуляціями, так як великодні обряди вважаються важливіше рутинних справ.

Не можна відвідувати кладовища: Великдень - свято живих, які відзначають перемогу над смертю і вічне життя Того дня на місця поховань православним нічого не слід робити. З цієї причини на пасхальному тижні не можна сумувати за померлими, в церкві категорично заборонено проводити поминальні служби і відвідувати кладовище. Поминальні дні, присвячені спогадам про померлих і відвідуванню місць їх поховання, пройдуть на наступні вихідні після Великодня і називаються поминальними днями, на які роблять спеціальні служби. Відзначимо, що мертві часто можуть приходити у снах перед Великоднем, що священики часто пов'язує з тим, скільки саме їх поминають рідні.

Народні заборони на Великдень: які поради важливі для християнина і що забороняється

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

За народними повір'ями напередодні і на сам Великдень не можна займатися такими справами:

  • Шити, прибирати, прати, працювати в саду або городі;
  • Мити голову;
  • Фарбувати голову;
  • Стригтися;
  • У ніч Пасхи і до ранку неділі не можна їсти скоромне;
  • У день Пасхи не можна сумувати або сваритися.
  • Не можна лихословити, пліткувати, засуджувати інших людей.
  • Не можна стригти волосся;
  • Заборонено виконувати важкі роботи;
  • Не можна затівати генеральне прибирання;
  • Заборонено ходити в лазню і сауну, митися там;
  • Разом зі сміттям не можна викидати те, що освячене в храмі. Найкраще це спалити або закопати в землю.
  • На Великдень не можна вінчатися, гуляти весілля;
  • Подружжю на Великдень христосатися не слід, щоб не розлучитися, так говорить народна прикмета на Великдень.

Чи можна займатися сексом на Великдень: відповідь священиків

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Священики забороняють плотські втіхи протягом Страсної п'ятниці. У ці дні важливо сконцентруватися на духовному аспекті, розвитку і спокуті гріхів. Церква дозволяє секс лише для тих пар, хто має намір зачати дітей. Але чи можна займатися сексом саме на Великдень? - Прямих вказівок на цей рахунок немає.

Так, безпосередньо на Великдень, всі заборони знімаються, а радіти життю і веселиться без надмірностей - обов'язок кожного християнина. Сучасні священики говорять пастві, що сексом на паску займатися можна, але в утіхах також варто знати міру.

Що не можна їсти на Великдень?

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

У день настання Великодня остаточно закінчується Великий піст з його численними обмеженнями на харчування, режим дня і поведінку. У цей день люди можуть їсти і пити все що завгодно. Можна поїсти те, що ви собі не дозволяли тривалий час, в посаді або в звичайному житті. Найголовніше знати міру, в їжі та напоях, а також емоціях, словах і вчинках.

Великдень 2020: що заборонено святити

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Згідно православним канонам, до церкви не можна приносить ряд продуктів і речей:

  • алкоголь, крім кагору;
  • продукти, зроблені з крові тварин;
  • сіль і спеції;
  • фрукти та овочі;
  • коштовності, прикраси (навіть ті, що зроблені своїми руками), гроші, документи;
  • великодні прикмети

Пасхальні прикмети

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

  • На Великдень «Сонце грає» і «в цей день все веселиться на небі і на землі»;
  • Під Великодню неділю негоже спати, тому що «хто спить, той своє щастя проспить»;
  • На Великдень всі мають веселитися, бо хто буде сумувати в цей день - буде сумувати весь рік;
  • Якщо хтось помирає на Великдень, то вважається, що його щаслива душа піде просто до неба;
  • У Великодню ніч відкриваються усі земні скарби, вони світяться на землі вогниками, але побачити їх може лише невинне і чисте дитя;
  • Щоб дитину ніхто цілий рік не зміг наврочити, треба до Великодня перехрестити його крашанкою і сказати: «Як це яєчко ніхто ніколи не наврочить, так і (ім'я дитини) ніхто ніколи не наврочить». Треба дати це яєчко поцілувати дитині.