Якщо ви вирішили посадити редиску на балконі, вирощування і догляд за культурою не становитимуть жодних труднощів. Ідеально для балкона підходять сорти із середньою величиною плодів і дуже раннього терміну дозрівання. Смачна і соковита редиска містить багато мінеральних речовин та вітамінів, які необхідні організму людини після довгої зими.

Ідеально для балкона підійдуть сорти 18 днів, Французький сніданок, Спека, Новиред, вони відповідають таким критеріям:

  • дозрівання настає протягом 3 тижнів від часу сходів;
  • не випускають стрілку з насінням;
  • не вимагають підвищеного догляду;
  • коренеплід середнього однакового розміру;
  • колір плодів в основному червоний.

Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube
Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube

Посадку редиски слід робити на підвіконні з південної сторони, забезпечуючи їй освітленість протягом необхідних 12 годин. При такому режимі затримується період цвітіння та утворення насіння. Насіння перед висівом краще замочити стандартним способом: в будь-яку місткість ви кладете ватний диск, змочуєте його водою, висипаєте насіння, зверху накриваєте ще одним вологим диском Потім закриваєте місткість кришкою, щоб волога не випаровувалася, і так залишаєте на 1-2 дні, поки сіянці не проростуть.

Покрокова інструкція посіву насіння редиски:

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще
  • Наповнити місткості ґрунтом.
  • Зволожити ґрунт водою.
  • Зробити невеликі окремі поглиблення (1-1,5 см) або борозенки.
  • Можна відразу посіяти насіння на достатній відстані один від одного (від 5 см) або висіяти відразу багато, щоб надалі прорідити.
  • Присипати землею.
  • Зволожити з пульверизатора.
  • Накрити плівкою, щоб створити тепличні умови для кращого проростання і схожості насіння.
  • Поставити місткість з посівами у відносно тепле (16-18, максимум 20 градусів) і темне місце.

Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube
Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube

Посів. Сіють редиску в рядки або в лунки за схемою 5х5 або 6х6 см; глибина загортання насіння – від 2 до 2,5 см. Якщо після появи сходів рослини витягуються, їх підгортають або підсипають ґрунт – в іншому випадку коренеплоди не утворюються. Сівбу редиски можна поєднувати з крес-салатом – це дозволить економити площу домашнього городу.

Температура. Насіння сходить при +1...+2° С, але бажано після посіву витримувати його при температурі +18...+20° С, поки не з'являться сходи. Сіянці добре ростуть при температурі від +6 до +8° С; у період формування коренеплодів її можна підвищити до +12...+16° С в похмурі дні і не більше +18° С – в сонячні. Вночі температуру знижують до +8...+10° C.

Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube
Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube

Полив. Дуже важливо підтримувати вологість ґрунту, оскільки навіть короткочасна посуха позначиться на якості коренеплодів. Поливайте посіви помірно, але регулярно, водою кімнатної температури. Ґрунт після поливу рекомендується розпушувати. Ніколи не заповнюйте горщики повністю. Завжди слід залишати трохи місця, щоб досипати ґрунт, наприклад, якщо сіянці надмірно витягнуться.

Врожай. Збирають врожай вибірково у міру дозрівання коренеплодів, але не варто перетримувати їх, оскільки в домашніх умовах редис швидко грубіє.

Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube
Вирощування редиски на балконі, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, календар городника, які сорти полуниці найкраще саджати навесні

Як повідомляв портал "Знай.ua", календар городника — коли саджати салат, руколу, шпинат та іншу корисну зелень

Також "Знай.ua" писав, як посадити навесні червоний буряк на борщ – секрети хорошого врожаю