26 квітня Україна відзначала сумну дату - 34-ту річницю Чорнобильської катастрофи. Саме в цей день було представлено трейлер українського фільму "Артефакт Чорнобиля".

Це нове сучасне документальне українське кіно про Чорнобиль, засноване на нещодавно розсекречених архівах КДБ і культурних проектах, які переосмислюють катастрофу.

34 роки тому Чорнобильська трагедія торкнулася кожної української сім'ї і мільйонів людей по всій Європі.

"Артефакт Чорнобиля" - це фільм про наслідки катастрофи для України і всього світу, в яких ми живемо сьогодні.

Що це було? Пропаганда, яка призвела до найбільшої екологічної катастрофи. Мовчання, яке коштувало життя і здоров'я наших сімей, - говорять автори фільму.

Чорнобильська катастрофа - це запланована інформаійна кампанія Радянського уряду з метою замовчування причин аварії, масштабів радіаційного забруднення та приховування наслідків її впливу. Випадок Чорнобиля чітко показує світові, що таке - інформаційна катастрофа та які жертви можуть бути спричинені пропагандою, спотворенням інформації та фейковими новинами сьогодні.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Чорнобиль - це глобальна інформаційна катастрофа, з якою ми живемо сьогодні, - зазначають автори фільму.

Навіть через 34 роки 60% українців - не знають дату аварії на ЧАЕС; 92% - не знають норм радіації сьогодні; 47% - досі вірять радянським фейк про Чорнобиль.

"Щоб не сталося з нами тоді - досить мовчати. Час дізнатися правду і навчитися з нею жити. Ми не жертви - ми герої, які стали щитом для всієї Європи", - зазначають автори фільму.

Зйомки фільму проходили в Україні і в США на Burning Man, Cаундтрек до стрічки написаний за участю відомого битбоксера DUB FX і учасника проекту Telepopmusic.

Під час зйомок режисер і продюсер фільму створив величезний мурал на ЧАЕС. Крім того було встановлено рекорд України з найбільшою Діджитал-скульптурою "Чорнобильське Сяйво" і проведено дослідження КМІС щодо знання українців про Чорнобильську аварію.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "слуга народу" Тищенко назвав трагедію в Чорнобилі святом

Як повідомляв портал Знай.ua, рівно 34 роки тому сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС.

Також Знай.ua писав, у Києві вшанували пам'ять загиблих та постраждалих під час Чорнобильської трагедії 1986 року.