В Конституції України говориться, що медицина вважається безкоштовною, проте кожна сім'я, яка чекала на появу першої дитини, завжди запитує себе: чи буде підйомною ціна за такі "безкоштовні" пологи.

Як обіцяє держава, з 1 квітня - буде безкоштовно, кожній породіллі в Україні компенсуватимуть витрати. Однак це стосується кожного навіть ускладненого випадку і сходяться ціни на папері з тим, що породіллі отримують на практиці? Про це пише журналістка Ірина Шостак для одного з українських видань.

пологовий будинок, скріншот з відео
пологовий будинок, скріншот з відео

Насамперед, варто зауважити, що за другим етапом медичної реформи, який стартував у квітні, крім пакета послуг медичної допомоги при пологах були затверджені ще 26 пакетів — перелік медичних послуг та лікарські засоби, необхідні для надання таких послуг в межах певного виду медичної допомоги. Серед них: мамографія грудних залоз; колоноскопія, цистоскопія і бронхоскопія (діагностична/з ендоскопічної маніпуляцією); медична допомога при гострому мозковому інсульті, при гострому інфаркті міокарду, психіатрична допомога дорослим та дітям, діагностика і лікування дорослих і дітей з туберкульозом.

У проєкті держбюджету заклали близько 2 млрд гривень на реалізацію безкоштовних пологів для українських жінок. Тепер Національна служба здоров'я України виділятиме пологовим будинкам фіксовану суму на кожну з породіль - близько 8500 грн. Якщо в лікарні все ж вимагатимуть гроші від породіллі або її близьких на що-небудь із стандартного пакету послуг ("благодійні внески"), заклад втратить контракт з НСЗУ і йому припинять платити кошти за пацієнтів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

пологовий будинок, скріншот із відео
пологовий будинок, скріншот із відео

Коли можна не отримати пільги від держави?

Відтепер місце реєстрації та фактичне місце проживання жодним чином не впливатиме на вибір пологового будинку. Варто також зауважити, що наявність або відсутність декларації за вибором лікаря ПМД (первинної медичної допомоги) не має значення при наданні допомоги відповідно до цього пакету. Однак для отримання гарантованої державної підтримки породілля повинна підписати декларацію та отримати направлення від сімейного лікаря, адже тільки в цьому випадку, якщо лікар або інший персонал вимагатиме кошти від породіллі, вона зможе звернутися за допомогою до Національної служби здоров'я (при цьому направлення не потрібно до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога). Екстрена медична допомога також надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Львівщині ще один випадок COVID-19, медики озвучили тривожну статистику.

Як повідомляв Знай.uа обіди для медиків та пошиття захисних костюмів — що можна зробити, щоб допомогти перемогти пандемію.

Знай.uа писав, "Заховали свою ж*пу, а тепер згадали про Україну" - захисник заробітчан зустрів жорстку реакцію соцмереж.