У Чернігівській області дочірні підприємства КП «Чернігівоблагроліс» не допустили інспекторів ДЕІ до перевірок щодо порушень вимог природоохоронного законодавства, зокрема Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Дочірні підприємства «Борзнарайагролісгосп» і «Бахмачрайагролісництво» посилалися на карантин, мовляв, адміністрація працює дистанційно. Хоча про перевірку було повідомлено заздалегідь. Інспектори склали акт про недопуск до перевірок та викликали на місце працівників поліції. Останні склали відповідні матеріали про відсутність працівників підприємств. За ст. 188-5 КУпАП їх притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на суму 765 грн.

Недопуски – справжня проблема. Я постійно акцентую на цьому увагу, бо говорити про ефективність державного контролю за таких обставин не доводиться. Лише вчасна перевірка може зупиняти знищення лісів або змусити відшкодувати збитки державі й притягти винних до відповідальності. ДЕІ потрібен статус правоохоронного органу. Тоді за недопуск інспектора на підприємство буде не адміністративна відповідальність зі штрафом 765 грн, а кримінальна. Порушникам загрожуватиме штраф 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, виправні роботи або арешт. Тоді перешкод для захисту природи стане значно менше.

Збережемо ліс – збережемо Україну!