Напередодні Дня Незалежності українці відзначають ще одне важливе державне свято – День прапора України. Ми зібрали кілька цікавих фактів про український національний стяг, про які ви точно не знали.

Дата святкування

День державного прапора в Україні відзначають щорічно 23 серпня.

Цікаві факти про український прапор

23 серпня 1991 відбулася одна з найбільш знаменних подій в історії незалежної України – український прапор внесли в будівлю парламенту, а після провели обряд освячення полотнища.

На честь цієї події на одній зі стін Верховної Ради зображена картина, а сам прапор і сьогодні зберігається в музеї українського парламенту.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Поєднання жовтого і синього кольорів вперше згадується у 1256 році – в день заснування Львова. На гербі цього міста був зображений жовтий лев на голубому тлі.

Золотий і синій кольори використовувалися в оформленні герба Руського королівства починаючи з 14 столітті. Також ці кольори присутні на гербах дворян і князів.

Офіційні прапори козаків Запорозької Січі також часто мали в своєму оформленні жовтий і синій кольори, особливо ця тенденція простежується починаючи з 18 століття. Найчастіше на прапорах зображували козака в одязі золотого або червоного кольорів.

День флага: фото: скриншот Википедия

Уперше синьо-жовтий прапор, яким ми його знаємо сьогодні, з'явився в державній символіці у 1917 році. При цьому тоді існувало два офіційних варіанти – вони відрізнялися тільки розташуванням кольорів.

Східні українці використовували жовто-синій прапор, а західні – синьо-жовтий. Але в результаті офіційним символом України був обраний саме останній варіант.

Згідно з традиційним трактуванням, синій колір на українському полотнищі позначає небеса, а жовтий – пшеничні поля України. За ще однією версією, синій колір – символ українських річок, а золотий – данина пам'яті Київської Русі.

У християнській культурі існує версія, що блакитний колір на прапорі символізує божественну силу, а жовтий – віру українського народу в Господа. А ще є вірування, що на полотні показані дві головні стихії – вода і вогонь.

Цікаво, що серед усіх прапорів слов'янських народів тільки на прапорах України і Боснії немає червоного кольору.

День флага: фото: скриншот Википедия

40 × 60 метрів – це розмір найбільшого прапора України, який навіть був внесений до Книги рекордів.

У 1992 році китайська художниця Мао Мао звернулася до президента Леоніда Кравчука з проханням поміняти розташування кольорів на національному прапорі. Таке поєднання, на її думку, є символом бід для країни.

У 2016 році альпіністи з України встановили національний стяг на найвищій точці вулкана хос-дель-Саладо в Андах, висота якого становить 6872 метра.

В СРСР використання синьо-жовтого прапора вважалося страшним злочином. Тому знаменна подія сталася 27 липня 1976 року. Під час футбольного матчу між збірними СРСР та Німеччини українські вболівальники вивісили плакат з написом "Свобода Україні!". А українець Данило Мигаль, який на той момент проживав в Канаді, вибіг на поле з синьо-жовтим стягом і навіть станцював гопак. Саме тоді світ вперше побачив український національний прапор.

20 серпня 2014 року український руфер Mustang пофарбував у кольори національного прапора зірку на висотній будівлі в Москві.

Привітання з Днем прапора України

***
Наш флаг – дух единый
Великого народа.
Наш флаг – это семья,
Стремящаяся к свободе

***
В сердцах народа Украины голубизна неба и оранжевый зерновой клин сливаются красками украинской государственности в символ свободы и труда. Творим историю под знамением родного флага.

***
День Государственного флага отмечаем,
Гордится Украина флагом, это все мы знаем.
Мы приветствуем Родину нашу,
Цвети, пой и только становись лучше!
Мы хотим украинцам удачи и побед,
Чтобы не было проблем и невзгод.
Желаем Украине милой процветать,
Но счастье-радости познать.

***
Вітаю з Днем українського прапора! Бажаю мирного неба і щедрих полів на просторах батьківщини. Нехай жовто-синій прапор подарує натхнення і надію кожному громадянину нашої країни.

Прапор України, фото з вільних джерел
Прапор України, фото з вільних джерел
Флаг Украины, фото из свободных источников

***
Вітаю зі святом державного прапора України. Хочу вам побажати, щоб небо над головою було мирним, а жовті поля пшениці давали великий урожай. Нехай вся країна процвітає, а її прапор розвивається та дарує нам надію на щасливе життя.

***
Вітаю з Днем прапора України. Бажаю мирного неба над головою. Нехай в цей день душа кожного українця наповниться патріотизмом і прагненням до світлого майбутнього.

***
Сині небеса над безкрайніми просторами України – відображаються на головному полотні країни – нашому прапорі. Пишайтеся своїм походженням, адже Україна – країна мужності, величі та процвітання. Вознесіть прапор над головами, щоб вітер розвивав його хвилями свободи і легкості. Зі святом, українці!