Сьогодні ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у добровільному порядку відшкодувало понад 7 мільйонів гривень збитків за порушення природоохоронного законодавства.

У вересні ДЕІ перевірила підприємство і виявила перевищення допустимих викидів діоксиду сірки та оксидів азоту. Це завдало природі шкоди на суму 7 103 989,07 гривень. Окрім того, наразі ведуться розрахунки щодо збитків по іншим видам викидів.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» визнав, що порушив природоохоронне законодавство і сплатив ці кошти до державного бюджету.

Це стало можливим в тому числі завдяки оперативній та професійній роботі інспекторів ДЕІ, які досконало дотримувались всіх встановлених законом процедур. Тож у ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» не було жодних підстав оскаржувати збитки у суді.

Сподіваюсь, у майбутньому таких позитивних прикладів відповідального ставлення підприємства до виконання своїх зобов’язань буде більше.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Особливо це актуально для ТОП-забруднювачів, які часто не допускають інспекторів ДЕІ до перевірок, не виконують приписи, не сплачують штрафів та не відшкодовують збитки, завдані екології.

Між тим, стратегічна мета Держекоінспекції залишається незмінною – ми прагнемо в першу чергу модернізації цих підприємств, а не стягнення з них якомога більших грошових сум. Бо домогтися кращої екології зможемо лише тоді, коли фабрики, заводи, електростанції та інші промислові об’єкти працюватимуть на сучасному обладнані, матимуть якісні багатоступінчасті фільтри очистки викидів та мінімізують відходи, що з’являються внаслідок виробничих процесів.

Європейський досвід свідчить про те, що це можливо. Й ДЕІ працюватиме над тим, щоб українські підприємства теж пішли таким шляхом.