Учасник бойових дій (УБД) та члени його сім'ї мають право на отримання гарантованих пільг. Варто відзначити, що європейська практика обережно використовує пільговий механізм, в той час як Київ призначає довічне утримання.

Які пільги покладені учаснику бойових дій в Україні?

Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" визначає правовий статус учасників бойових дій, гарантує створення належних умов для гідного життя.

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Згідно зі статтею 12 цього закону учасники бойових дій мають право на такі пільги:

  1. Безкоштовне отримання препаратів та медичних виробів.
  2. Переважне безкоштовне зубопротезування (за винятком процедури з використанням дорогоцінних металів).
  3. Гарантія безкоштовного санаторно-курортного лікування або надання компенсації вартості такого лікування.
  4. Щорічне медобстеження та диспансеризація.
  5. Переважне обслуговування в лікувально-профілактичних установах, аптеках.
  6. Першочергове стаціонарне лікування.
  7. Користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу) або при надходженні на нове місце роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи.
  8. 75-відсоткова компенсація квартплати (21 кв. м загальної площі житла на кожну особу, яка має право постійного проживання);
  9. Знижка 75 відсотків при оплаті за газ, електроенергію та інші комунальні послуги.
  10. Безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автотранспортом загального користування в межах сіл, а також залізничними та водними ТЗ та автобусами приміських та міжміських маршрутів (за наявності посвідчення).
  11. Виплати для інвалідів (допомоги по тимчасовій непрацездатності у 100-відсотковому розмірі середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи).
  12. Переважне право на залишення на роботі при скороченні штату працівників і на пристрій на роботу в разі ліквідації установи.
  13. Переважне гарантування житлоплощі, земельної ділянки, першочерговий ремонт житлових будинків і квартир.
  14. Покладені позики на будівництво, реконструкцію або капремонт житлових будинків і надвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позика для побудови або придбання дачного будинку і благоустрій садової ділянки (погасити кредит необхідно протягом 10 років, починаючи з 5-го року після завершення будівництва).
  15. Переважне право на вступ до житлово-будівельних кооперативів та інших товариства, кооперативну організацію з будівництва та експлуатації колективного гаража.
  16. Безкоштовне користування один раз на два роки (в обидві сторони) будь-яким видом транспорту, або один раз на рік (в обидві сторони) зі знижкою 50%.
  17. Пільги на розмитнення наведеного авто з ЄС (передбачені привілеї при розмитненні автомобіля, ввезеного в Україну і набутого за кордоном).
  18. Пільга на установку засобів зв'язку, включаючи домашній телефон (застаріла).

Які потрібні документи?

Для отримання вищезазначених пільг необхідно зібрати наступний пакет документів:

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
  • заява про оформлення пільги;
  • посвідчення учасника бойових дій та копія документа;
  • паспорт та його копія;
  • ідентифікаційний номер та копія документа;
  • довідка про склад сім'ї та його копія;
  • свідоцтво про народження неповнолітніх дітей пільговика та копія документа.

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Як отримати пільги?

Для отримання пільг необхідно подати вищеперелічений пакет документів до органу соціального захисту за місцем проживання. Там вас включать до реєстру пільговиків.

Після цього потрібно звернутися до постачальника відповідних Послуг із заявою про оформлення пільги.

Наприклад, для отримання пільг по комуналці, надається черговий пакет документів (мати при собі оригінали), квитанції про сплату комунальних послуг, показання приладів обліку води (лічильників) і довідка-дозвіл про оформлення пільги за фактичним місцем проживання (при потребі). Організація, яка поставляє відповідні послуги, приймає те чи інше рішення.

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Монетизація пільг по комуналці для учасників бойових дій

Ветеранам монетизують пільги на комунальні послуги. Так, з 1 жовтня 2019 року в Україні прийнято новий механізм надання пільг на житлово-комунальні послуги. Зокрема, учасникам бойових дій надано право отримувати соціальні пільги "живими" грошима.

Форма надання пільг вимагати самостійної щомісячної оплати за отримані житлово-комунальні послуги. Банк самостійно перераховуватиме кошти за надані пільговику комунальні послуги.

Український Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" наразі гарантує пільги на оплату газу, електроенергії, опалення, квартирної плати та інших комунальних послуг.

Пільги гарантовані:

  • знижка на квартплату та оплату комунальних послуг— 75%;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни — 100%;
  • членам сімей загиблих — у розмірі 50%.

При цьому ветеранські пільги надають незалежно від форми власності та виду житла.

Які норми споживання, в межах яких надають пільгу?

Пільгу Україна надає на 21 кв.м площі на кожну особу, яка має право на знижку і постійно проживає в житловому приміщенні.

При наявності сім'ї знижка поширюється на додаткові 10,5 кв.м. Тобто загальна площа, на яку поширюється знижка, — 31,5 кв.м.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, пільга надається на 42 кв.м площі на кожну особу, яка має право на знижку і постійно проживає в житловому приміщенні. До цього додаються додаткові 21 кв. м. на членів сім'ї. Тобто загальна площа (квартири або будинку), на яку поширюється знижка, — 63 кв.м.

Яким чином це відбувається?

Перший пакет документів подається до управління соціального захисту населення за місцем проживання. У разі оформлення пільги за фактичним місцем проживання подається довідка про ненадання пільги за місцем реєстрації. Другий пакет документів подається до регіонального представника постачальника послуг. Оплата комунальних послуг за пільговими тарифами здійснюється з моменту подачі споживачем заяви.

При цьому потрібно пам'ятати, що коли кілька членів сім'ї, які проживають разом, мають право на пільги на комунальні платежі, пільги надаються тільки одному з членів сім'ї. Споживач, який має кілька пільг, може вибрати одну, більшу за розміром.

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Як скористатися пільгою членам сім'ї?

Особа, яка має право на пільгу, може скласти довіреність на дружину або іншого уповноваженого члена сім'ї. Майте на увазі, що для оформлення пільг нотаріально завіряти довіреність не потрібно. Але якщо є можливість оформити нотаріальну довіреність, це допоможе уникнути зайвих питань. Зверніть увагу, що довіреність вважається належним чином завіреною, якщо на ній стоїть підпис командира військової частини, де ви служите. Якщо ви не можете оформити пільгу за того, що перебуваєте на лікуванні в госпіталі, довіреність має право засвідчити начальник лікувального закладу.

У разі оформлення довіреності заяву і всі інші документи на оформлення пільги подає уповноважена особа, пред'явивши довіреність і оригінал паспорта.

Податкові пільги для УБС

Пільга зі сплати мит (включаючи транспортний податок) надається відповідно до податкового законодавства України.

Що стосується того, яка пільга покладена учасникам бойових дій з транспортного податку, УБС звільняються не від усіх зборів, а тільки тих, які конкретно визначені в спеціальному законодавстві.

Якими пільгами користуються члени сімей учасників бойових дій

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Хто є членом сім'ї учасника бойових дій?

Відповідно до ст. 3 "Сімейного кодексу України", сім'я - це особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. У частині 5 ст. 51 "Бюджетний кодекс" зазначений інший перелік осіб, на яких передбачені пільги як членам сімей УБС. Це - чоловік або дружина (якщо він / вона був учасником бойових дій), діти до 18 років або особи з інвалідністю I або II групи з дитинства. Пільги також покладені батькам, які не працюють.

Пільги членам сімей учасників бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни

Членам сімей УБС (дружинам / чоловікам) мають пільги на комунальні послуги. Дітям учасників надається державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної або вищої освіти.

Це передбачає повну або часткову оплату вартості навчання, соціальну стипендію, забезпечення підручниками.

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Від вдів УБС часто надходять запитання, чи мають вони право на пільги. Допомога покладена в тому випадку, якщо вдова не вступила в шлюб вдруге. Для отримання пільг вдовам учасників бойових дій необхідно, щоб за життя їхні чоловіки були визнані інвалідами.

Посвідчення членів сім'ї померлих

До членів сімей загиблих ветеранів і тих, хто пропав безвісти згідно ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" відносяться:

  • утриманці, один з подружжя, якщо він не одружився вдруге;
  • діти, які не мають власних сімей;
  • діти, які мають свої сім'ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення ними повноліття;
  • діти, які втратили обох батьків.

Такі особи можуть претендувати на отримання посвідчення "член сім'ї загиблого". Таких посвідчень два: сіре — видають органи соціального захисту населення, чорне — видає його військкомат. На основі отриманих посвідчень можна користуватися передбаченими законом пільгами.

Дитина загиблого, згідно ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" може отримати сіре посвідчення. Поки вона не створить власної сім'ї, вона користується цими пільгами і посвідченням. А по ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" вона може отримати чорне, але користуватися ним тільки до 18 років. Тому тут варто отримувати два посвідчення, і користуватися обома одночасно.

Пільги часто збігаються, але є певна різниця. Наприклад, згідно з ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" пільг на проїзд для членів сімей загиблих взагалі немає, їх скасували (скасування відбулося в 2015 році). А по ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" передбачено пільговий проїзд для батьків загиблих військовослужбовців. Тому краще отримувати обидва посвідчення, якщо в одному законі пільг не передбачено, вони можуть передбачатися в іншому.

Пільги для сімей загиблих учасників бойових дій

Сім'ям загиблих УБС передбачено близько 30 пільг. Практика застосовується згідно зі статтею 15 ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту":

- медичні (тільки за рецептом лікаря): ліки за певним списком для певних захворювань.

Список цих захворювань вказано в постанові №1301. Щоб скористатися пільгою, потрібно мати посвідчення члена сім'ї загиблого, рецепт від лікаря, а також знайти аптеку, яка надає ці лікарські засоби. Перелік аптек можна знайти в постанові №333.

Пільги учасникам бойових дій 2020
Пільги учасникам бойових дій 2020: фото facebook

Тут є три різні постанови і порядки забезпечення, тому варто розділити членів сімей загиблих на дві категорії — ті, хто отримують пенсію по втраті годувальника та ті, хто не отримують. Перші повинні керуватися порядком №446, а другі — порядком №187. Одних забезпечує санаторно-курортним лікування орган судзахісту, а інших — військова частина через військовий госпіталь МОУ або МВС.

- 50% знижки на житлово-комунальні послуги. Тут є певні норми споживання (постанова №409 КМУ). Пільги на утримання будинків, прибудинкової території надаються на 21 кв.м. На воду встановлений ряд нормативів цією ж постановою. Для холодної — 2,4 куба, для гарячої — 1,6 куба.

- 50% знижка на паливо, в тому числі рідке, газ, дрова і вугілля: це для осіб, які не мають централізованого обладнання.

- позачерговий безплатний капремонт власних житлових будинків або квартир.

Мова йде про державні пільги, які перевели на місцевий бюджет, тому вони виконуються тільки щодо осіб з інвалідністю. Потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування, точніше в соцзахист або житлово-комунальне управління і дізнатися, чи забезпечуються ці пільги.

- позачергове забезпечення житлом або компенсація вартості неодержаного житла:

Якщо у вас недостатня кількість квадратних метрів, тобто в квартирі незадовільні санітарні умови та якщо ви знімаєте квартиру більше 5 років, потрібно просто стати на квартирний облік. В останньому випадку потрібно договір оренди для підтвердження. Особа стає на квартирний облік, подає посвідчення члена сім'ї загиблого, подає заяву на отримання такої допомоги і отримує гроші. Але це вже тристоронній договір між державою, органом місцевого самоврядування і членом сім'ї загиблого. Гроші йдуть не напряму члену сім'ї, а тій особі, яка продає квартиру. Це може бути як квартира в новобудові, так і квартира, яка була вже у використанні. Також можна отримати компенсацію.

Кредит на будівництво і ремонт житла: такі позики надаються на умовах, визначених банком, тому невідомо, чи буде це вигідно чи ні.

Звільнення від земельного податку: сім'ї не потрібно платити судовий збір; право на безоплатну вторинну правову допомогу; виплачується допомога на поховання — 9 680 гривень.

Одноразова допомога надається незалежно від отриманого посвідчення. Допомога на сьогодні становить 1 440 850 гривень.