Інфляційні процеси в Україні, які спричинила широкомасштабна агресія рф та постійні обстріли, які руйнують об'єкти інфраструктури, стало причиною здорожчання харчів, але у порівнянні з іншими продуктами, яйця зросли раптово та на досить великий процент.

За словами Світлани Литвин, аналітикині з Українського клубу аграрного бізнесу, у вересні 2022 року роздрібні ціни на десяток яєць підвищилися на 21% до 40,90 грн за 10 штук. Однак це ще не межа. До кінця року аналітик прогнозує подальше подорожчання яєць ще на 10%. Про це у інтерв'ю Суспільному на Youtube.

Яйця. Фото: скриншот з відео
Яйця. Фото: скриншот з відео

У 2022 році сезонні фактори додатково посилила війна. Адже через окупацію частини територій України зменшення промислового виробництва яєць за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%. Впливає також логістика та не останню роль у собівартості на яйця грає здорожчання та ускладнення обробки зберігання зернових.

Світлана Литвин зазначає, що через війну знизилась кількість курей-несучок, але якщо ситуація стабілізується, то вже у січні 2023 року, поголів'я курей відновиться. Відповідно зміниться ціна, в бік зниження.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Нагадаємо, ми писали, що на масло, молоко та макарони оновилися цінники в українських супермаркетах, скільки треба заплатити за смачний обід.

Як повідомляв "Знай.ua" чого чекати від долара і гривні у 2023 році: українців заспокоїли оптимістичним прогнозом.

Також "Знай.ua" інформував, що ціни на нерухомість у Києві поступово виходять на довоєнний рівень: скільки коштує оренда квартир у жовтні.