Українцям доведеться позбавлятися шкідливої ​​звички у вигляді куріння, адже цінники на цигарки стануть космічними через додаткове підвищення акцизу, яке вже запланували на 2023 рік. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав виконавчий директор Центру цивільного представництва "Життя" Дмитро Купіра.

В Україні хочуть провести додаткове одноразове підвищення акцизу на тютюнові вироби до рівня інфляції, що у 2022 році становить 31%. Зазначається, що акциз і так би виріс на 20% у рамках 7-річного плану, але з огляду на рівень інфляції додатково додадуть ще 10 чи 11%.

Кіоск з цигарками, кадр з відео
Кіоск з цигарками, кадр з відео

"Наша ідея полягає в тому, щоб підняти сумарний акциз у 2023 році до рівня інфляції, тобто 20% планових плюс 10% або 11%, щоб досягти цього рівня інфляції", – заявив Дмитро Купіра.

Сигарета, скріншот: Youtube
Сигарета, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Враховуючи нинішні доходи українців, деяким громадянам доведеться розпрощатися зі шкідливою звичкою. Те, що підвищення цін на тютюнову продукцію знижує рівень її споживання, підтверджує і Світовий банк. Фахівці прорахували, що коли пачка цигарок дорожчає на 10%, споживання продукції знижується на 6-8%. Це стосується держав із низьким та середнім рівнем доходу, до списку яких входить і Україна.

Раніше портал Знай повідомляв, не лише продукти: в Україні прискорилося зростання цін на обігрівачі, товари для дому та електроніку.

Також наш портал інформував, чи доведеться рвати подорожник і чекати "до весілля"? В Україні важливі ліки подорожчали на 40%.

Крім того, ми писали, українці стали значно менше економити після 24 лютого: на що йде найбільше грошей.