Україна втратила велику особистість. Сьогодні, 22 листопада, на 90-му році життя помер Герой України, син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича - Юрій Шухевич.

Знаменитий українець, відомий громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Юрій Шухевич останні хвилини життя провів у Німеччині, де перебував на лікуванні. Про це повідомила його дружина Наталія Шухевич виданню NTA.

Юрій Шухевич, фото: dyvys.info
Юрій Шухевич, фото: dyvys.info

Юрій Шухевич народився 28 березня 1933 року у селі Оглядів (нині Червоноградський район Львівської області). Син командувача ОУН-УПА був також активним дисидентом, членом Української Гельсінської групи.

Крім того, Роман Шухевич провів 28 років у в'язницях і таборах СРСР (1948–1956, 1956–1968, 1972–1988 рр.) як політичний ув'язнений. У 1990 році організував і до 1994 року очолював УНА-УНСО.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Звання Героя України Юрію Шухевичу було присвоєно у серпні 2006 року президентом України Віктором Ющенком.

Юрій Шухевич: джерело: YouTube
Юрій Шухевич: джерело: YouTube

На відхід у вічність знаменитого українця відреагував засновник та перший командир полку "Азов" Андрій Білецький. Розповідає, що був з ним добре знайомим, а історичною постаттю Юрій Шухевич був вже за фактом свого народження. Саме за це ще дитиною він опинився спочатку в дитбудинках у Чорнобилі, Донецьку, а потім в радянських застінках, де повністю осліп.

"Радянська пенітенціарна система сумарно гноїла його по тюрмах майже чотири десятки років як сина ворога народу. Шухевич зміг повернутися в Україну лише тоді, коли тюрма народів почала розвалюватися. Він до останніх днів зберігав гострий розум і чудове почуття гумору. Жаль, не дочекався того, за що і він, і його батько, і цілі покоління української еліти віддали свої життя. Не маємо права змарнувати їх жертву.", - йдеться у його повідомленні. Андрій Білецький

Нагадаємо, за якою ціною зараз можна придбати дрова на зиму: про низьку вартість варто забути

Як повідомляв "Знай.ua", якщо у вас електроплита: як нагріти чи зварити їжу без світла у квартирі

Також "Знай.ua" писав, гріють на чверть гірше: чому ви втрачаєте тепло та гроші через ваші батареї