8 грудня ознаменується вшануванням Клима Холодного у народному календарі.

Про Климента відомо небагато. Він народився у знатній римській родині. І після народження з батьками та братами вирушили до Афін через море. Однак на заваді потрапили в аварію корабля. Вижили всі, але вони втратили одне одного. Коли Климент подорослішав, він почав шукати відповіді, що відбувається з людьми після смерті, оскільки вважав, що його сім'я загинула. Так і став християнином. А після того, як його охрестили, Климент знайшов і матір із батьком, і братів.

Наші пращури вважали, що святий Климент наводить разом із собою Зиму, тому готувалися до сильних морозів. Тому й казали: "На Климента мороз насипав білих троянд"; "Климент морозом у мужика сльозу жене". Але якщо у цей день рано вранці заспівали півні, то незабаром буде відлига.

Цього дня будь-які важливі справи починали натщесерце. Такий звичай пов'язували із продовженням молотьби. Працювати було складно на ситий шлунок. А жінки пряли біля вікна, бо білий сніг відбивав сонце і ставало світлішим у хаті.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Цього дня треба обов'язково піти до церкви для того, щоби помолитися святому Клименту. Говорять, що молитви цього дня допоможуть захистити дітей.

Молитва, фото з gettyimages
Молитва, фото з gettyimages

Було повір'я, що той, хто в це народне свято терпітиме холод, не висловивши невдоволення погодою і виявивши силу свого характеру, залишиться веселий і бадьорий весь день. А ще на нього чекає нагорода — міцне здоров'я.

Найкраще, що можна зробити 8 грудня — помиритися з кожним, з ким вийшла сварка і всіх пробачити.

Жодних особливих заборон у свята немає. Але оскільки зараз триває піст, то 8 грудня не можна займатися важкою працею, надаватися веселощів, влаштовувати галасливі свята, брехати, лихословити, наклепувати, конфліктувати та сперечатися.

Нагадаємо, які іграшки не можна вішати на ялинку в 2022 році: правила прикрашання новорічної красуні, щоб вгодити Чорному Кролику.