Католицьке Різдво нещодавно стало офіційним святом у календарях українців. колишній Президент Порошенко підтримали католицьку спільноту та зробив цей день вихідним, як і у всій Європі.

До 25 грудня прийнято приготуватися до свят: поставити ялинку, прикрасити будинок та запастися частуваннями. На вулицю Києва вже розважили святкові гірлянди, а на ринках продають сосни та ялинки.

На Різдво всі католики та протестанти готують велику святкову вечерю. Тут можуть бути і м'ясні, і рибні та здобні страви. В ідеалі – дванадцять страв на столі. Але багато хто вважає в цей список солодке, соуси і навіть олію. Деякі готують на свято індичку, інші пригощають запеченим гусем, а є й ті, хто готується до Різдва заздалегідь – добуває на полюванні дичину та готує справжній середньовічний бенкет.

Стара традиція ворожіння на Різдво надає цьому дню містичності. Ворожать не лише незаміжні дівчата, а всі, хто хоче дізнатися про майбутнє. Ми підготували кілька простих популярних ворожінь у ніч перед Різдвом.

Католицьке Різдво, https://bitly.su/6hmyW5oJ
Католицьке Різдво, https://bitly.su/6hmyW5oJ
Католицьке Різдво

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Різдвяні ворожіння

Більшість традиційних ворожінь на католицьке Різдво пов'язані з приготуванням їжі. Наприклад, у Чехії різдвяним королем столу вважається короп. Його запікають із овочами, а на лусці ворожать. Рибу чистять і відкладають луску на папір на 4-5 днів. Після цього дивляться на неї: якщо луска потемніла, більша її частина стала чорною, то наступного року на вас чекає тривала хвороба, якщо луска злиплася, то рік буде непростий - весь у справах, проблемах і метушні, якщо луска залишилася світлою і розсипчастою, то рік буде багатий, спокійний та щасливий.

Інші ворожіння пов'язані з вогнем від свічки чи полум'ям у каміні. Якщо запалити велику товсту свічку і простежити за тінями, які падають від її світла, то можна помітити, що в одних падатиме довга тінь, що подовжує голову - це означає вдалий рік для цієї людини. У тих, чия тінь спотворить голову, поєднавши її з тілом або якщо не можна буде розпізнати тінь від голови зовсім, то така людина наступного року втратить голову від кохання чи неприємностей.

Деякі люблять ворожити на яблуках, що включає фантазію та може стати цікавою розвагою для компанії. Усім роздають по стиглому яблуку і кожен розрізає навпіл яблуко. Якщо серединка утворює зірку, то рік буде щасливим та щасливим. Якщо всі зернятка залишилися цілими, то будинок у сім'ї буде багатим. Якщо ж серединка більше схожа на хрест, то буде велика втрата наступного року.

Католицьке Різдво, https://bitly.su/FDcgRXQ
Католицьке Різдво, https://bitly.su/FDcgRXQ
Католицьке Різдво