Якщо в Україні не буде нових масштабних обстрілів, тоді вся енергосистема буде здатна відновитися вже до літа, а ремонт буде здійснено за новим принципом.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко у своєму новому інтерв'ю для порталу Forbes .

За його словами, вже ближче до літа Україна зможе забути про графіки відключень, але це лише за умови, що російські ракети більше не досягнуть мети, що малоймовірно поки що через недостатню оборону неба.

Герман Галущенко - фото ВРУ
Герман Галущенко - фото ВРУ

Ситуація тим часом все ще складна, зокрема у столиці, де в ніч із 18 на 19 грудня було завдано нових ракетних ударів, і це все дуже складно відновлювати.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Швидкість оновлення пов'язана з обстрілом. Якщо не буде обстрілів, навіть з урахуванням вже пошкодженої генерації ми стабілізуємо систему до літа. Ми вже тестували імпорт у невеликих обсягах. Ми зараз опрацьовуємо механізми, які дозволяють суттєво збільшити імпорт електроенергії. Нині це 600 МВт – день, 700 МВт – ніч. Технічно можливість набагато більша – 1,6–2 ГВт. Герман Галущенко

Укренерго, скріншот з відео
Укренерго, скріншот з відео

Крім того, всю енергосистему України збираються відновлювати за новим принципом. Вона стане найсучаснішою з тих, які є на сьогоднішній день у світі.

Вже немає можливості відновлювати всі пошкодження за старим зразком, і настав час думати про те, як все відбуватиметься в майбутньому.

Ми точно не хочемо відновлювати так, як було… Не хочемо відновлювати те, що було старе. Ми хочемо зробити цю систему абсолютно новою, тому що не маємо права відновлювати просто по-старому. Безумовно, ми відбудовуватимемо його з точки зору безпеки – це перший критерій. А далі точно вона буде новішою та з останніми досягненнями техніки. Буде багато всього. Герман Галущенко

Блекаут в столиці. Фото: Youtube
Блекаут в столиці. Фото: Youtube

Нагадаємо, що буде електрика по 10 годин на добу: скільки ще терпітиме до стабілізації енергосистеми

Раніше повідомлялося, скільки коштує робота генератора на добу: їсть чимало бензину та солярки

Також зростатимуть протягом 1-3 років: глава "Нафтогазу" розповів, що буде з тарифами на газ для населення після війни