У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Євстратія Севастійського, а також Євгена, Оксентія, Ореста та Мардарія.

Інші назви свята: "Евстрат - сонечко радий", "Дарій", "Мардарій", "Відьмині посиденьки".

Відьминими посиденьками цей день називали, бо є повір'я, що саме на Євстратію відьми та інші темні сили збираються разом, щоб вирішити, як краще знищити Сонце.

Вірили також, що відьми можуть обернутися старою жінкою з сивим розпатланим волоссям і худими довгими руками або кобилою, кішкою, собакою, безрогою коровою, змією. Можуть вони перетворитися також на копицю сіна, голки або нитки. Тому краще не спілкуватися з незнайомими створіннями, не торкатися ні до чого зайвого, бо тоді опинитеся в обіймах відьми, з яких уже не виберетеся. І звичайно не впускайте в будинок незнайомих людей.

Відьма, фото: Вікіпедія
Відьма, фото: Вікіпедія

Популярні новини зараз
Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Обов'язково треба сховати подалі віник, щоб його ніхто не знайшов. Є повір'я, що відьма не може померти, доки не передасть комусь свій дар. Мало було бажаючих його отримати, тож чорні маги ходили по хатах і крали віники, посуд та все те, чим часто користуються люди. Ці речі вони замовляли та повертали назад. Варто торкнутися такого предмета і сила темної відьми перейде до цієї людини.

Віник, фото: ukr.media
Віник, фото: ukr.media

Що не можна робити 26 грудня

Цього дня відьми збираються з іншою нечистю, щоб створити план знищення Сонця. І вони можуть обернутися як людьми (зазвичай старою з довгими руками), так і тваринами чи навіть звичайними предметами. Тому ні з ким незнайомим не спілкуйтесь, не впускайте в будинок, не гладьте і не годуйте тварин, не торкайтеся незвичних предметів. Інакше відьма поставить вас в обійми, з яких ви не вирветесь. Також, якщо у вас щось зникло в будинку, а сьогодні зникнене з'явилося, то не можна брати предмет голими руками. Так відьми передають свою темну силу. А ще обов'язково закривайте двері, вікна та не залишайте нічого на вулиці.