Уже через кілька десятиліть українці можуть забути про російську мову назавжди. Ця проблема зникне, і головне не допустити повторення ситуації.

Про це висловився у своєму новому інтерв'ю для порталу НВ мовознавець Олександр Авраменко. Саме він займався свого часу з Володимиром Зеленським і зробив свій внесок у те, що навіть президент забуває вже російську.

Цього разу він розповів, як саме на сьогоднішній день українці почали переходити державною мовою у всіх своїх сферах життя.

Олександр Авраменко, фото: instagram.com/olexandravramenko
Олександр Авраменко, фото: instagram.com/olexandravramenko

"Мова - це теж мій кордон", - повторюють співвітчизники після 24 лютого, коли Росія, нехтуючи всіма міжнародними нормами, здійснила масштабний напад на Україну. У відповідь українці проголосили бойкот мови окупантів. Олександр Авраменко

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень
Показати ще

Багато громадян із принципу відмовили від росіян у своєму житті. Наприклад, як свідчать дані опитування, 41% російськомовних та двомовних українців почали частіше говорити українською, з них 24% роблять це постійно.

День української писемності та мови 9 листопада, фото: Знай.ua
День української писемності та мови 9 листопада, фото: Знай.ua

Крім того, для різноманітності вони навіть почали додавати до нього нові слова та висловлювання, а все завдяки військовим перемогам ЗСУ. Торкнулося це і культурної теми. Наприклад, топові світові серіали одразу вийшли українською на офіційних платформах, а раніше доводилося цього чекати по кілька місяців.

Хтось соромиться говорити, бо не зовсім добре виходить українською. І це все значно гальмує процес, тому він не такий швидкий, але все ж таки рухається. Я впевнений, що років через 20-30 буде зовсім інша картина, з'являться нові покоління, яких батьки вже навчатимуть інакше, виключно українською та з іншим ставленням до мови. Олександр Авраменко

Олександр Авраменко, фото: vseosvita.ua
Олександр Авраменко, фото: vseosvita.ua

Нагадаємо, що Юрій Великий з "Кварталу 95" в образі відомого мовознавця Олександра Авраменка і пояснив, що означає "тягнути кота за яйця" .

Раніше повідомлялося, що знаменитий український філолог Олександр Авраменко розповів, як полюбив українську мову

Також, львів'янам вказали на найпоширеніші помилки в українській мові: забудьте про сир, бузок та сорочку