Ось і відбулося чергове новорічне святкування – на дворі настав 2023 рік – рік Водяного Кролика (Кота).

Але веселощі на цьому не закінчуються, адже попереду Різдво, тому потрібно ознайомитися зі списком страв, які мають бути присутніми на обов'язковому вечорі напередодні цього свята – останнього вечора Різдвяного посту. Адже до появи першої зірки на небі цього дня ніхто нічого не їсть.

Вечеря на Різдво, фото akspic
Вечеря на Різдво, фото akspic

І лише після появи зорі приступають до трапези з 12 класичних страв. Обов'язково повинні бути присутніми кутя, узвар. У першому випадку - з куті починали багату вечерю і залишали на ніч на столі, після Святвечора. Це робилося, щоб душі померлих предків спробували частування. А ось узвар теж є частиною традиції, будучи господарем різдвяної вечері. Компот із сухофруктів раніше був одним із найпоширеніших напоїв.

Можна взяти вінегрет, традиційно з вареної картоплі, буряка, моркви, квасолі, з маринових чи солоних огірків та сирих петрушки та цибулі. Ще потрібно придивитися до вареників з картоплею. На столі може опинитися овочеве рагу, капустняк, голубці, смажена риба, а також асорті із солінь, салат із червонокачанної капусти та ячменю, болгарське лечо, якщо воно готувалося влітку із запечених перцю, помідорів, і, наостанок - яблука, запечені горіхами.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Нагадаємо, що митрополит ПЦУ розповів, чи можна святкувати різдво і 25 грудня та 7 січня: "Зайвої молитви не буває".

Раніше ми повідомляли про молитви за здоров'я мами до Ісуса та Миколи Чудотворця: сильні слова, які допоможуть пройти всі негаразди.