Громадяни в Україні все частіше почали відмовлятися від готівки. До чого це може спричинити вже найближчим часом.

Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність Нацбанку.

Там одразу зазначили, що використання готівки йде на другий план навіть за умов війни. Росіяни не змогли покласти нашу банківську систему, і тому стабільно працює. Віддають перевагу громадянам банківських карток.

Нацбанк - фото PaySpace Magazine
Нацбанк - фото PaySpace Magazine

"На міжнародні MasterCard і Visa припадає переважна більшість трансакцій. Їхня інфраструктура убезпечена від фізичного впливу війни в одній країні, адже інтегрована в міжнародну мережу. Тож за наявності зв'язку карткові платежі проводилися безперебійно. Те саме стосується онлайн-платежів з використанням платіжних карток", - йдеться у звіті.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Крім того, у Нацбанку зазначили, що незважаючи на скорочення купівельної активності, у жовтні цього року кількість операцій з платіжними картками зросла одразу на 3,4%, ніж за аналогічний період минулого року. Насамперед виною всьому стала інфляція.

Банківська карта. Фото: скриншот Youtube
Банківська карта. Фото: скриншот Youtube

"Можливість майже безперешкодно здійснювати карткові платежі надалі зменшувала роль готівки. Обсяги банкнот і монет поза банками та в касах фінустанов стрімко зростали лише в окремі тижні року, коли населення побоювалося тимчасової зупинки роботи банків внаслідок бойових дій або пошкодження інфраструктури. Однак ці страхи не реалізувалися: загалом зростання готівки в економіці цього року трохи перевищує торішнє", — йдеться далі у звіті.

Оплата банківською карточкою, скріншот: YouTube
Оплата банківською карточкою, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що великий попит і дикі ціни: українцям розповіли, коли подешевшають генератори та павербанки

Раніше повідомлялося, що у 2023 році зарплати в Україні зростуть на 8-30%: хто може розраховувати на вигідні умови

Також, в Україні хочуть запровадити податок на зняття готівки: ймовірний розмір та мета