Щорічно 28 листопада для православних розпочинається 40-денний Різдвяний пост, який триває до 6 січня включно та закінчується святкуванням Різдва Христового.

Нижче ми вам нагадаємо основні правила харчування в піст і розповімо про найсуворіший тиждень посту - останній.

Головні правила харчування у пост

У цей період необхідно виключити із раціону м'ясні та молочні продукти, а також яйця. При цьому заборонено вживати алкоголь, крім вина у певні дні.

Страви на Католицьке Різдво
Страви на Католицьке Різдво

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

На вихідні та церковні свята, якщо вони не випадають на середу та п'ятницю, дозволяється риба. Для дітей, хворих та людей похилого віку допустимі послаблення у дотриманні посту - вони можуть вживати рибні продукти також у вівторок та четвер. А також відмовитися від поста дозволяється тяжкохворим, вагітним, матерям, що годують, військовим, робітникам, які займаються важкою фізичною працею, мандрівникам і дітям до 7 років.

Католицьке Різдво у Львові
Католицьке Різдво у Львові

Піст стає суворішим в останній тиждень - тоді категорично заборонено вживати не тільки м'ясо та алкогольні напої, а й рибу.

Під час Різдвяного посту категорично заборонено напиватися, палити, заздрити, скандалити та сваритися. При цьому також не допускаються вінчання, весілля та інші розважальні заходи.

Посада посилюється з 20 грудня. З цього дня заборонено вживати рибу та вино на другий та четвертий день тижня (вівторок та четвер). Однак, у ці дні, як і раніше, допускається використовувати в їжу рослинне масло.

Протягом останнього тижня з 31 грудня до 6 січня дозволено їсти продукти тільки рослинного походження. У середу 4 січня, потрібно дотримуватися сухої їжі. А 2 та 5 січня (вівторок та четвер) дозволяється вживання гарячих страв без олії.

Напередодні Різдва на Святвечір, 6 січня, припадає найсуворіший день посту. Цього дня потрібно повністю відмовитись від їжі до першої зірки, яка символізує народження Христа, і лише ввечері розговлятися кутею.

Нагадаємо, що митрополит ПЦУ розповів, чи можна святкувати різдво і 25 грудня та 7 січня: "Зайвої молитви не буває".

Раніше ми повідомляли про молитви за здоров'я мами до Ісуса та Миколи Чудотворця: сильні слова, які допоможуть пройти всі негаразди.