6 січня за багаторічною традицією стане по-справжньому теплим та щирим для тисяч українців.

Разом з кутею та іншими смачними стравами багато хто вирушить до родичів відзначати Святвечір. Але що насправді є головним у ці святкові дні і на чому потрібно сконцентруватися, дізнавався Знай.uа.

Військовослужбовці в Різдво, фото: facebook.com/pressjfo.news
Військовослужбовці в Різдво, фото: facebook.com/pressjfo.news

Міф про готування страв та суть свята

Звичайно, жоден Святвечір, який ми відзначаємо 6 січня, і саме Різдво, 7 січня, не обходиться без смачно накритого столу та заготовлених для дітей цукерок.

"Українські сім'ї об'єднуватимуться за святковим столом і споживатимуть кутю. Це - хороша традиція. Очевидно, що відбуваються приготування пісних страв, їжі і буде багато суєти та турбот. Однак, потрібно не забути про головне", – повідомляє Знай.uа старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик ПЦУ Михайло Омелян.

Популярні новини зараз
Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"
Показати ще

Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору
Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

Насправді ж, суть полягає дещо в іншому.

“7 січня ми відзначаємо подію Народження Спасителя – тому не ми Йому готуємо їжу, а Він у храмі для кожного з нас приготував духовну Трапезу, Святу Євхаристію. Тому турбуйтеся не лише про тіло, а й про душу. , щоб Він увійшов у них і змінив вас духовно, наповнивши життя Сенсом", - священик Михайло Омелян.

Православна церква України - фото ПЦУ
Православна церква України - фото ПЦУ

Святкові богослужіння та пошук сенсу

А тому, хто поки що не визначився з пошуком найважливішого, у ПЦУ теж дають пораду.

"Відповідь на питання, де шукати Сенс, ми отримаємо під час Різдвяного богослужіння, коли почуємо спів тропаря: "Різдво Твоє, Христе Боже наш, засвітило світові світло розуму, бо в ньому ті, що служили зіркам, від зірки навчилися поклонятися Тобі, Сонцю правди, і визнавати Тебе, що Ти є Схід з висоти; Господи, слава Тобі"", - ділиться священик ПЦУ Михайло Омелян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

"Тому в Бозі варто знаходити сенс і світло для світу, бо "в ньому було життя, і життя було світлом людям. І світло у темряві світить, і темрява не огорнула його" (Ів. 1: 4-5)", - наголошує старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА.

Церква - фото ПЦУ
Церква - фото ПЦУ

Докладніше про 12 страв, які повинні стояти на столі на Різдво: крім куті та узвару не забудьте ще дещо.

Раніше ми повідомляли, що митрополит ПЦУ розповів, чи можна святкувати різдво і 25 грудня та 7 січня: "Зайвої молитви не буває".