Весною 2023 року в Україні планується індексація пенсій. Розрахунково виплати пенсіонерів можуть зрости на 24%, втім пощастить далеко не всім і до того ж це підвищення не дозволить компенсувати торішнє зростання цін. Таку думку висловив ексміністр соціальної політики Андрій Рева у коментарі OBOZREVATEL.

Колишній міністр пояснив, що механізм індексації пенсійних виплат враховує два показники: рівень інфляції та зростання зарплат.

Пенсіонер, фото: Знай.ua
Пенсіонер, фото: Знай.ua

Перші два роки враховувалися за попередній рік, потім – за три попередні роки. Береться 50% інфляції та 50% зростання зарплати Андрій Рева

Андрій Рева зазначив, що індексація пенсій омине сторони громадян, які мали невеликі зарплати або накопичили трохи страхового стажу. У цьому випадку державні гарантії, за словами ексчиновника, підтягують до певного рівня, і цю "надбавку" враховують під час індексації.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Водночас українці, розрахунковий розмір пенсій яких близький до фактичного, можуть розраховувати на підвищення близько 24%. Варто зазначити, що в Мінсоцполітики точно прогнозувати розмір підвищення пенсій навесні не беруться, аргументуючи тим, що дані про зростання зарплат і цін ще не опрацьовані.

Раніше портал Знай повідомляв, українцям призначать пенсії автоматично, але не всім: кому не доведеться звертатися до ПФУ.

Також наш портал інформував, відмову у субсидії: як українцям не залишитися з боргами за комуналку у воєнний час.

Крім того, ми писали, яким буде розмір мінімальної зарплати у 2023 році: українцям назвали суму.