В Україні вже давно заборонили використовувати одноразові пластикові пакети, щоб не забруднювати довкілля, але з 1 січня 2023 року закон офіційно набув чинності.

Тепер у країні остаточно заборонили пускати в обіг надтонкі та тонкі пластикові пакети. Їх не можна використовувати у закладах торгівлі, громадського харчування, в аптеках, у МАФах, а також у лікарнях, школах, садах, спортзалах та інших громадських місцях.

Пластикові пакети, фото: unian
Пластикові пакети, фото: unian

Дані пакети "майки" заборонили використовувати навіть як упаковку для круп, цукру та інших сипучих продуктів. Українці не зможуть їх купити. Таким чином, суспільство хочуть наблизити до повної відмови від побутового пластику.

З 2023 року в Україні заборонені:

  • будь-які безкоштовні пластикові пакети;
  • тонкі та надтонкі пакети (мийки, маленькі без ручок, тонкі "вишиванки" та інші);
  • оксорозкладні пакети (з добавкою d2W).

У продажу залишаться:

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще
  • поліетиленові рукавички;
  • пакети для сміття;
  • пакети для збирання за собаками;
  • пластикові контейнери та інша упаковка.

Пакети в магазинах
Пакети в магазинах

Що використовувати замість пакетів

Дозволяється реалізовувати і користуватися пакетами з органіки - поліетилену, що біорозкладається. Обмеження не стосуються паперових та товстих пластикових пакетів – їх і надалі продаватимуть за ціною не менше 2 гривень.

Яке покарання загрожує

Якщо це порушення відбулося вперше – штраф 8,5 тис. грн., а за кожне повторне по 17 тис. грн. Контролюватиме дотримання нових правил Держпродспоживслужба.

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

Нагадаємо, українці можуть дізнатися, скільки споживають тепла та як розраховується вартість

Раніше ми писали, кому з українців світить зарплата від 40 тисяч гривень