В Україні продовжили мобілізацію в 2023 році, але на військову службу призивають не всіх. Ті, хто все ж таки отримав повістку від військкомату, повинні знати, як проходить медичний огляд.

Після отримання повістки українців призовного віку запрошують на проходження військово-лікарської комісії для військовозобов'язаних перед початком служби. Команди отримують усі дані про призовника з психоневрологічного, протитуберкульозного, шкірно-венеричного диспансерів, наркологічної установи. Після все це передається на вивчення.

Мобілізація в Україні, фото 5.ua
Мобілізація в Україні, фото 5.ua

Перед оглядом лікарі мають провести такі процедури:

  • рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки;
  • загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-приналежність (якщо немає даних у військовому квитку);
  • ЕКГ;
  • дослідження сечі.

Українцям старше 40 років вимірюють тиск та досліджують кров на цукор.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Медогляд, кадр з відео
Медогляд, кадр з відео

Є список лікарів, яких мають пройти військовозобов'язані: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

Після цього складаються акти про придатність людини до служби (цілком або частково). Вона може бути тимчасовою і тоді надається відстрочка строком до 2 місяців і вказується дата повторного огляду.

Нагадаємо, хто з українців може обрати замість військової служби альтернативну: є одне важливе "але"

Як повідомляв Знай.ua, повісткове "сафарі" в Україні: у яких місцях протизаконно роздавати "запрошення"

Також портал Знай.ua писав, що все так само, як і у чоловіків: кому з українок заборонено залишати країну до кінця війни