Багато українців внаслідок повномасштабної війни та економічної кризи зіткнулись зі зменшенням прибутків, інші взагалі лишились без джерела доходів через втрату роботи. Відповідно зростання цін на продукти для них не є приємним явищем.

Згідно з даними Державної служби статистики, ціни на товари й послуги в Україні у 2022 році в середньому виросли майже на 23%. Загалом вартість харчових продуктів збільшилась на 27,1%. Зокрема, зростання споживчих цін на овочі становило 68,5 відсотків, на фрукти – 27,7%.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин відзначила, що з наближенням весни ми будемо спостерігати сезонне зростання цін на овочі та фрукти, і стосуватися ця тенденція буде всіх позицій, пише Аgroreview.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

"Деяких більшою мірою, деяких в меншій. Наприклад, картопля, яблука будуть зростати меншими темпами, оскільки цього року зібрали гарний врожай і експорт даних позицій не здійснюється”, – зазначила Світлана Литвин. Світлана Литвин

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Більш відчутним, за словами аналітикині, буде зростання цін на капусту і моркву, тому що їхня пропозиція більш обмежена. Водна додає, що маючи цьогоріч найменшу пропозицію цибулі серед всіх овочів, зростання цін не може бути значним, бо наразі ціна і так дуже висока, і подальше її зростання буде обмежуватися купівельною спроможністю населення.

За оцінками аналітиків, за три тижні січня яблука здорожчали на 5,8% – до 12,30 грн/кг. Ціни на імпортні мандарини та банани зросли на 8,6% та 1,8% – до 72,17 грн/кг та 70,45 грн/кг відповідно. Апельсини та лимони навпаки здешевшали на 9,8% та 4,7% – до 58,57 грн/кг та 60,97 грн/кг.

Сезонні фрукти. Фото: Youtube
Сезонні фрукти. Фото: Youtube

Науковці Інституту аграрної економіки прогнозують, що до кінця лютого 2023 року очікується зростання цін на плодові на рівні 7-10 відсотків. До кінця лютого, як прогнозують науковці, ціни на овочі зростуть до 5-7 відсотків.

Водночас хоча й ціни на свіжі вітаміни поки не збираються падати, проте нестачі цих харчів нам очікувати не варто. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, пропозиція плодоовочевих в Україні є достатньою для забезпечення попиту населення і дефіцит не очікується. Водночас в зоні ризику знаходиться лише цибуля.

Овочі. Фото: Youtube
Овочі. Фото: Youtube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро