Дата Масляної щорічно змінюється і 2023-го її почнуть відзначати з 20 лютого. Усі святкування триватимуть цілий тиждень, а кожен із днів урочистостей відрізнятиметься.

Саме тому ми вирішили розповісти вам, що потрібно робити до Масляної.

Перший день Масляної 2023 – Зустріч

Зазвичай у цей день готували льодові гірки, щоби діти могли кататися цілий тиждень. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим голосніший сміх над крижаною гіркою, тим кращим буде врожай. А ось млинці першого дня Масляної готували не всі, а лише заможні люди.

Другий день Масляної – Заграш

А на другий день свята вже починалися веселощі. Молоді люди галасливо гуляли, хлопці доглядали собі майбутніх дружин, а дівчата зводили очі тим, хто сподобався. Раніше дуже часто траплялося так, що забави на Масляну закінчувалися сватанням і весіллям вже після Великого посту.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Третій день Масляної – Ласун

Саме в цей день свято має бути найбагатшим столом. Господині завжди готували багато смаколиків. Але звісно, ​​млинці на Масляну залишалися на першому місці.

Четвертий день Масляної – Розгуляй

За назвою вже можна зрозуміти, що саме треба робити цього дня. Молоді люди зазвичай гуляли до самого ранку, влаштовували танці, водили хороводи та співали пісні.

П'ятий день Масляної – Тещини вечірки

Цього дня була досить цікава традиція. Зяті мали приготувати млинці і запросити тещу в гості. Таким чином показували повагу до родини дружини.

Шостий день Масляної – Золовчині посиденьки

А цього дня все було навпаки. Невістки запрошували у гості сім'ю чоловіка та пригощала смаколиками. Також саме цього дня було прийнято спалювати опудало на Масляну.

Сьомий день Масляної – Прощена неділя

А традиції цього дня Масляної, напевно, знають усі. А якщо ні, то за назвою все зрозуміло. В останній день свята треба було вибачатися у всіх, кого ви могли образити. А млинці в останній день Масляної було прийнято відносити на могили.

Тепер ви знаєте, що потрібно робити щодня Масляниці і точно нічого не пропустіть у свято.

Нагадаємо про головні заборони на Масляну-2023: забудьте про роботу та довгий сон.

Раніше ми повідомляли про Масляну-2023: коли святкують і що потрібно зробити обов'язково, традиції ситного тижня перед Великим постом.