Для всіх наших читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, ми хочемо нагадати, що в Україні понад 10,7 млн. громадян на заслуженому відпочинку та середній розмір виплат становить 4 622 гривні, згідно з даними ПФУ. Навантаження на бюджет, м'яко кажучи, велике, але при цьому є ще категорії, яким покладено доплати.

Йтиметься про багатодітні матері. В Україні матері п'ятьох дітей має законне право на призначення пенсії за особливі заслуги перед державою, пише портал "На пенсії".

Таким українкам призначається спеціальна доплата у сумі 35% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Прожитковий мінімум для непрацездатних громадян у 2023 році становить 2093 грн. Багатодітні матері мають право на доплату до пенсії у сумі 732,55 грн.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Також такі матері мають право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку після досягнення 50-річного віку, якщо вони виховали дітей до віку 6 років і мають не менше 15 років страхового стажу.

Пенсіонерка, фото: Знай.ua
Пенсіонерка, фото: Знай.ua

Розподіл пенсіонерів за видами призначених виплат має такий вигляд:

- за віком - 74,06%;

- по інвалідності - 13,99%;

- у разі втрати годувальника – 5,96%;

- за вислугу років - 5,35%;

- соціальні пенсії - 0,60%;

- Довічне утримання суддів - 0,04%.

Нагадаємо, що робити у разі закінчення терміну дії пенсійної картки: інструкція для українців.

Раніше повідомлялося, кому ще не потрібно чекати на пенсійний вік: яка категорія українців може отримувати виплати та пільги з 50 років.

Також, у новій квартирі не буде субсидії: українцям розповіли, як операції з нерухомістю впливають на допомогу.