В Україні існує кілька видів пенсій, серед яких і ті, що призначаються через інвалідність. Розмір такої пенсії розраховується індивідуально відповідно до віку, групи та страхового стажу людини. Чи чекає на цю категорію пенсіонерів підвищення виплат у 2023 році, розповів "24 канал".

Згідно з чинним законодавством українці з I групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності мають виплати у розмірі 100% пенсії за віком. Громадяни з II групою інвалідності та стажем від 1 до 14 років мають виплати у розмірі 90% від пенсії за віком. Люди з III групою інвалідності можуть розраховувати на виплати у розмірі 50% пенсії за віком.

Пенсіонери, фото: Знай.ua
Пенсіонери, фото: Знай.ua

Варто зазначити, що згідно з постановою Кабміну від 16 лютого 2022 року, загальний розмір пенсії для осіб з I групою інвалідності не може бути нижчим за 2300 гривень, з урахуванням усіх надбавок. Водночас для II–III груп розмір пенсії з надбавками має бути не меншим за 2100 гривень.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Навесні 2023 року в Україні пройде індексація, яка має підняти пенсії на 20%, тобто громадяни отримають збільшення від 200 до 500-600 гривень. Під перерахунок пенсій потраплять українці, які одержують пенсії за віком, мінімальну пенсію, громадяни з інвалідністю та ліквідатори ЧАЕС.

Раніше портал Знай повідомляв, кому ще не потрібно чекати на пенсійний вік: яка категорія українців може отримувати виплати та пільги з 50 років.

Також наш портал інформував, деяким українцям можуть припинити нарахування соцвиплат: що потрібно зробити, щоби не залишитися без допомоги.

Крім того, ми писали, що робити у разі закінчення терміну дії пенсійної картки: інструкція для українців.